
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Żółty "ser" z nerkowców, który się ładnie roztapiaSmak tego sera kojarzy mi się z serkami topionymi w plastrach. Nadaje się on zarówno do kanapek, jak i na pizzę czy zapiekankę - posiada magiczną właściwość topienia się!
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:2/3 szklanki nerkowców
1/4 szklanki płatków drożdżowych 1 łyżeczka suszonej cebuli 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka soli 1 3/4 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego lub po prostu wody - też będzie ok!) 8 łyżeczek agaru w proszku (lub prawie 1/2 szkl. płatków) 1/4 szklanki oleju 2 łyżki jasnej pasty miso 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie:
Orzechy, sól, czosnek, cebulę i płatki drożdżowe zmielić w blenderze na miał - trzeba uważać, żeby z orzechów nie zaczęła tworzyć się pasta!
W niewielkim garnku wymieszać dokładnie mleko, agar i olej; doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 10 minut (lub aż agar się rozpuści - ja zawsze gotuję krócej), mieszając co jakiś czas. Może się pienić! Włączyć blender; przez otwór w pokrywce powoli wlewać mleko z olejem i agarem. Miksować wszystko około dwóch minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. W międzyczasie dodać miso i sok z cytryny. Całość przelać do natłuszczonego pojemnika (u mnie to miseczka i szklanka), ostudzić, przełożyć do lodówki i poczekać aż stężeje (około czterech godzin). Wskazówki i uwagi:Z podanych proporcji wychodzi niemal pół kilo sera.
Bazując na tym przepisie można też przygotować sos serowy; wtedy zamiast agaru do mieszanki mleka i oleju dodajemy 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej. Można też użyć sera jako sosu bezpośrednio po przygotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepły. Zestaw przypraw można modyfikować; autorka przepisu poleca dodanie szczypiorku oraz oleju truflowego. Ja czasem dodaję łyżeczkę kurkumy (dla bardziej wyrazistego koloru). ![]() Źródło/autor przepisu: http://www.vegangela.com/2011/10/15/homemade-vegan-cheese/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() Nowe komentarze:
Czy można zastąpić czymś innym agar? Myślałam o żelatynie ale nie wiem czy się sprawdzi
~Marika 2016-07-13 00:55:15.932 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Żółty ser z migdałów, który wspaniale się roztapia (wegańska)Kotlety z żółtego sera (ser żółty panierowany) (bez ograniczeń) Sałatka z porów z żółtym serem (lakto-wege) Bakłażany zapiekane z żółtym serem (lakto-wege) Makaron z żółtym serem i ziołami (lakto-wege) Kalafior zapiekany pod żółtym serem (lakto-wege) Kotlety z selera z żółtym serem (bez ograniczeń) Naleśniki ze szpinakiem pod żółtym serem (bez ograniczeń) Sałatka z serem żółtym i groszkiem (bez ograniczeń) Panierowana cukinia z żółtym serem (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Asia 2016-07-23 12:42:56.687