7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Chińszczyzna z pekinką i boczniakami w lekko pomidorowym sosieUrozmaicone smaki, urozmaicone faktury. Bardzo lubimy i tą chińszczyznę i pieprz syczuański :) Nadaje potrawom niesamowity aromat. Choć bez niego i tak wyjdzie dobre, to jednak warto go kupić. Jedyny problem, że ciężko go dostać...
Średnia ocena:
[5.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 szkl. ryżu
1/4 kg boczniaków i/lub pieczarek 6-8 dość dużych liści kapusty pekińskiej 1 papryka 3-4 garście groszku mrożonego lub świeżego 1 cebula olej do smażenia 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego (opcjonalnie, ale tego aromatu nic nie zastapi!) 1/3 szkl. bulionu (może być instant) 1/3 szkl. przecieru pomidorowego (przecieru, nie koncentratu) min. 3 łyżki sosu sojowego ciut cukru palmowego lub zwykłego sól 2 czubate łyżeczki skrobi lub mąki ziemniaczanej Przygotowanie:Gotujemy ryż. W tym czasie przygotowujemy warzywa: boczniaki myjemy i rozrywamy wzdłuż blaszek na paski tym cieńsze, im grubsze są grzyby. Kapustę pekińską kroimy w dość duże paski, a paprykę i cebulę w cienkie.
Sos przygotowujemy na dwie raty, za każdym razem biorąc połowę składników (dotyczy również przypraw!). Inaczej sos nie zmieści się nawet na dużej patelni. Rozgrzewamy nieco olej. Wrzucamy rozgnieciony w moździerzu pieprz syczuański (duże kawałki będą zbyt aromatyczne) i cebulę, a po chwili grzyby i paprykę. Gdy się podsmażą, dodajemy bulion, przecier i przyprawy (sos sojowy, cukier). Dusimy max. 5 minut. Następnie dodajemy kapustę pekińską i groszek, a po chwili skrobię rozrobioną w zimnej wodzie. Całość doprawiamy do smaku i "zagotowujemy", żeby skrobia się ścięła. Podajmy z ryżem.
Nadesłał(a) chojnac,
dnia: 2013-05-24 23:17:32.85
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Niestety, tu gdzie mieszkam, nie potrafię znaleźć boczniaków, choć od dawna mam chęć, żeby sprawdzić jak smakują :) Potrawkę zrobiłam więc na shitake. Stwierdziłam też ostatecznie, że kapusta pekińska smakuje mi tylko na surowo, dlatego następnym razem położę posiekane liście pod ryż, tak jak to się robi w przypadku nudli. Ogólnie kolorowo i smacznie :)
ryfka 2013-06-13 15:06:59.562 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sos czosnkowy lekki i prosty (lakto-wege)Sos serowy z lekka zielony (bez gotowania) (lakto-wege) Boczniaki w sosie cytrynowo-czosnkowym (z grilla) (wegańska) Smażone tofu po koreańsku - w ostrym sosie (lekko słodkim:) (wegańska) Sałatka: boczniaki smażone z cebulką wiosenną z pomidorowym dressingiem (wegańska) Chińszczyzna po polsku (wegańska) Sos pomidorowy z koncentratu (wegańska) Sos pomidorowo-śmietanowy (lakto-wege) Fasola w sosie pomidorowym (wegańska) Ciecierzyca w sosie pomidorowym (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
gosia65 2013-07-18 17:30:04.562