7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

„Lasagne” cukiniowe z farszem z kaszy i szpinakowym



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

1 młoda cukinia
1 kulka mozarelli (lub zamiennik)

farsz 1 - pomidorowy z kaszą:
1 woreczek kaszy jęczmiennej
2 puszki pomidorów krojonych, lub 4 pomidory świeże
2 małe cebule
1 papryka czerwona
1 łodyga selera naciowego
listek laurowy
zioła prowansalskie
sól

farsz 2 - szpinakowy:
szpinak świeży lub mrożony (1 opakowanie)
4 ząbki czosnku
ew. kawałek sera z niebieską pleśnią - np. rokpol, lazur
sól
olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Farsz 1:
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni podgrzać pomidory z puszki (lub pokrojone, obrane ze skórki świeże) z listkiem laurowym. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i selera. Dodać zioła prowansalskie i odrobinę soli, wymieszać z ugotowaną kaszą. Podgotować do odparowania części płynu (ok. 1/3).

Farsz 2:
Szpinak rozmrozić na patelni lub, jeżeli jest świeży, poddusić pokrojony na odrobinie oleju. Gdy większość wody odparuje, dodać zgniecione lub starte ząbki czosnku. Wkruszyć ser i trzymać na ogniu aż się rozpuści (jeśli dieta wyklucza produkty mleczne, można ten etap pominąć). Jeżeli jest niewystarczająco słone, dodać soli.

Składanie i zapiekanie:
Cukinię pokroić obieraczką do warzyw na cienkie pasy. Na dno foremki silikonowej lub naczynia żaroodpornego nalać odrobinę sosu pomidorowego, na tym ułożyć warstwę pasków z cukinii, następnie wylać warstwę farszu 1, na to kilka kawałków mozarelli i warstwa pasków cukinii, na to farsz 2 i kolejna warstwa pasków z cukinii. Powtarzać aż do wyczerpania składników lub miejsca w naczyniu. Na wierzchu powinna być warstwa pasków cukinii posypana mozarellą (z sera można oczywiście zrezygnować na rzecz zamiennika, ale dobrze jest dodać coś co się roztopi).

Zapiekać ok. 15 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem lub 25 minut bez termoobiegu.
Nadesłał(a) mandragora11235, dnia: 2013-06-17 18:01:41.004
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Lasagne pieczarkowo-paprykowo-cukiniowa (wegańska)
Lasagne szpinakowa z groszkiem i fasolą (wegańska)
Zielona danie szpinakowo-cukiniowe (wegańska)
Farsz cukiniowo-pieczarkowy (np. do naleśników) (wegańska)
Lasagne z pomidorowym farszem z pieczarkami i granulatem sojowym (wegańska)
Naleśniki z farszem szpinakowo-pieczarkowym (bez ograniczeń)
Nadziany pomidorek (z bakłażanowo-cukiniowym farszem) (wegańska)
Kotlety szpinakowe z kaszy jaglanej (bezglutenowe) (wegańska)
Kotlety (lub farsz naleśnikowy) z kaszy gryczanej i twarogu (bez ograniczeń)
Lasagne z bakłażanem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas