7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Szpinak z mielonymi migdałami lub innymi orzechami/pestkami

Migdały zagęszczają potrawę - dla tych, którzy są przyzwyczajeni do dodawania do szpinaku serów i jajek jest to świetny zamiennik. Kupuję od razu zmielone, jako mączkę migdałową. Szpinak można użyć do makaronów, kasz, ryżów, naleśników, cannelloni, lasagne, pierogów, tart itp. Ma gęstą konsystencję.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3-6 osób

- szpinak (ja użyłam mrożonego miksowanego Hortexu)
- ok. 3 łyżek dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno (np. oliwa, słonecznikowy, rzepakowy)
- przyprawy - mój zestaw to sól, asofetida (zamiennie może być czosnek), chilli, mielona kolendra, kardamon, kurkuma - po szczypcie każdego
- ok. 3 łyżek mączki migdałowej lub innych mielonych ziaren (mój zestaw: mielone migdały i mała łyżeczka mielonego siemienia lnianego)

Przygotowanie:

1. Na patelni podgrzać olej, zdjąć z ognia, dosypać przyprawy. Przyprawy trzeba rozgrzać na oleju, żeby wydobyć aromat, ale nie przypiekać.
2. Do przypraw dodać rozmrożony szpinak, mieszać i podgrzewać na ogniu jakieś 8-10 minut.
3. Dosypać mielone migdały i len - lub własny zestaw ziaren i orzechów. Wymieszać i zajadać.

Wskazówki i uwagi:

Asofetida ma piękny cebulkowo-czosnkowy aromat. Ale można zastąpić ją czosnkiem.
Nadesłał(a) aberracja, dnia: 2013-06-17 18:49:45.849
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Gotowałam dzisiaj warzywa z pomidorami, ich sok powoli się wygotowywał, a ja byłam głodna... Więc przypomniałam sobie o tym przepisie, zmieliłam słonecznik i dodałam do "leczo". Zgęstniało w sekundę, zabieliło się cudnie i smakuje niezwykle śmietankowo. Dzięki za patent, na pewno będę wykorzystywać - także w wersji szpinakowej :)
nasse 2013-06-18 18:34:08.244

bardzo polecam też z mielonymi nerkowcami, mniam :) faktycznie taki szpinak smakuje jak 'normalnie' zabielony, można się nabrać.
majczi 2013-06-17 20:49:33.714

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Owsianka z mielonymi pestkami i truskawkami (lakto-wege)
Zupka warzywna zabielona po wegańsku (mielonymi pestkami) (wegańska)
Szyszki (ciastka) z migdałami i orzechami (bez ograniczeń)
Czekoladki (pralinki) z migdałami lub orzechami, bez mleka (wegańska)
Makagigi - makowe "sezamki" z orzechami lub migdałami (wegańska+miód)
Kanapki z awokado i pestkami/orzechami (wegańska)
Szpinak do kwadratu (lakto-wege)
Szpinak z groszkiem (wegańska)
Duszony szpinak (wegańska)
Szpinak po arabsku (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas