7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Szyszki lub jeżyki z masłem orzechowym (vegan, bezglutenowe)Dzieciaki z przyjemnością będą pomagały przy przygotowaniach i lepieniu. Nie mówiąc o zajadaniu :D Zależy od wielości rączek i tego, co się komu ulepi - wyjdą szyszki albo jeżyki ;) Całkiem zdrowe, jak na słodycze. Na pewno duuuużo zdrowsze niż tradycyjne - z cukierkami i masłem lub margaryną...
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:5-6 szkl. (90-100 g) dmuchanego ryżu (lub innych ekspandowanych, czyli dmuchanych, ziaren bez cukru i soli - o ile jakieś uda nam się kupić)
3/4 szkl. pokruszonej czekolady deserowej (tabliczka 100 g) lub czipsów czeko 1 łyżeczka oleju 1/3 szkl. cukru zwykłego lub nierafinowanego (lub mniej) 3/4 szkl. (3-4 pełniejsze łyżki, ok. 170 g) masła orzechowego lub migdałowego, raczej kremowego, nie chrupiącego Przygotowanie:Dzieciaki rozprawiają się z czekoladą krusząc ją na dowolnie małe kawałki. Młotek się przyda, o ile zawiniemy czekoladę w ściereczkę (w opakowaniu oczywiście). Albo łamiemy po prostu na kostki. Wszystko wędruje do sporej miski razem z łyżeczką oleju.
Dorośli (lub starsze dzieciaki) topią czekoladę w mikrofali (niska moc! ok. 3 min. na 350W) lub w kąpieli wodnej. Kiedy będzie gotowa, dodają masło orzechowe i cukier - mieszają z grubsza. Kiedy masło się rozgrzeje, mieszamy wszystko aż do uzyskania jednolitej, półpłynnej konsystencji. Cukier powinien się rozpuścić. Dzieciaki odmierzają dmuchany ryż i wsypują do miski. Teraz całość trzeba wymieszać, żeby ryż dokładnie oblepił się masą czekoladowo-orzechową. I lepimy! Jak kto potrafi. Dłonie można zanurzać w chłodnej wodzie zanim zaczniemy lepić kolejne kulki. Szyszki powinny być zwarte i owalne. Jeżyki wręcz przeciwnie ;) Kto z dorosłych nie chce się brudzić, może nabierać masę łyżką i przekładać na papier do pieczenia lub talerz. Po min. kwadransie w zamrażarce lub dłuższym czasie w lodówce szyszunie są gotowe.
Nadesłał(a) admin,
dnia: 2013-06-21 20:01:21.184
Źródło/autor przepisu: Przepis konkursowy nadesłany przez Joasię z Warszawy
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
W mikrofali? Cóż, pewnie są tacy, którzy przygotowują w taki sposób jedzenie dla dzieci. Tylko raczej nie można go nazwać "zdrowym" .
~draba 2013-06-29 09:11:24.708 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Owsiane pieguski z masłem orzechowym (vegan, bezglutenowe) (wegańska)Babeczki z masłem orzechowym II (wegańska) Babeczki z masłem orzechowym (wegańska) Buchty z masłem orzechowym (wegańska) Ciasteczka z masłem orzechowym (wegańska) Manna orzechowa (z masłem orzechowym) (wegańska) Krem z marchewki z masłem orzechowym (wegańska) Popping z amarantusa z masłem orzechowym (wegańska) Śniadaniowe jabłko z masłem orzechowym (wegańska) Kanapki z masłem orzechowym i bananami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Już wiem że masło orzechowe lepiej rozpuszczać razem z czekoladą - pierwsza partia, zanim trafiła do ryżu, przestała być płynna... Co jeszcze powinnam zmienić? Czy powodem mogła być za mała ilość cukru - 2 łyżki zamiast 1/3 szkl.? Kto może niech pomoże! ;)
patrycccja 2013-06-30 20:23:01.412