7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rabarbarowy sernik z nerkowcówI oto jest! W pełnej okazałości. Na spodzie z orzechów włoskich i żurawiny rozsiadła się masa sernikowa, a rabarbar dystygngowanie zwieńczył całość oprószony płatkami migdałów. Czysta poezja smaków.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: na tortownicę o średnicy 16cmspód:
1/2 szklanki (65g) orzechów włoskich 1/2 szklanki (70g) suszonej żurawiny 1/4 łyżeczki soli masa: 1 szklanka (120g) nerkowców 1 szklanka (100g) wiórków kokosowych 1/3 szklanki (70ml) soku z cytryny 1/3 szklanki (70ml) syropu z agawy 1/3 szklanki (70ml) oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego polewa rabarbarowa: 3-4 łodyżki rabarbaru (360g)* 1/4 szklanki (50ml) soku z cytryny 2-3 łyżki syropu z agawy * wychodzi około 2,5 szklanki pokrojonego w kostkę Przygotowanie:Polecam najpierw przygotować sobie polewę rabarbarową, gdyż musimy poczekać, aż wystygnie. W międzyczasie możemy przygotować resztę.
Spód: Orzechy włoskie najlepiej zmielić w młynku, ale blender też da sobie radę. Żurawinę siekamy drobno. Dodajemy sól. Mieszamy wszystko dokładnie. Powstała masa powinna być dość zwarta i nie rozpadać się. Następnie wykładamy ją do tortownicy (najlepiej o średnicy około 16cm). Formę można wyłożyć folią spożywczą. Masa z nerkowców: Nerkowce moczymy przez noc. Rozpuszczamy olej kokosowy. Wszystkie składniki blenderujemy na gładką masę. Konsystencja powinna być kremowa, najlepiej bez grudek. Wykładamy masę na spód i wstawiamy do zanmrażarki na około 30 minut. Polewa rabarabrowa: Rabarbar siekamy drobno. Gotujemy rabarbar z sokiem cytryny i syropem z agawy na małym ogniu, aż nasza polewa przybierze dżemowej faktury. Zostawiamy do wystygnięcia. Polewę wykładamy na masę serową i wstawiamy do zamrażarki, aż zastygnie. Sernik przechowujemy w zamrażarce (wyjąć na około 30 min przed podaniem) lub w lodówce. Smacznego! Wskazówki i uwagi:Ile kalorii?*
Całość (8 porcji): 2941 kcal białko: 43 g; tłuszcze: 224 g; węglowodany: 210 g, błonnik: 40 g; żelazo: 14,4 mg; wapń: 412mg; cynk: 11,4 mg 1 porcja: 367 kcal białko: 5,3 g; tłuszcze: 28 g; węglowodany: 26 g, błonnik: 5 g; żelazo: 1,8 mg; wapń: 52mg; cynk: 1,4 mg * ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu
Nadesłał(a) readeat,
dnia: 2013-06-30 08:18:33.227
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/rabarbarowy-sernik-z-nerkowcow/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Oj bo się pomyliłam ;) Wczoraj hurtem przeglądałam kilka kategorii przepisów i wybierałam co się nadaje do przekwalifikowania na raw. Przyznaję, dłuższe przepisy czytałam po łebkach ;) Już poprawiłam, dzięki za zwrócenie uwagi :) W przyszłości polecam też opcję "zgłoś błąd lub uwagę" (link znajdziecie pod głównym zdjęciem i pod przepisem).
patrycccja 2013-07-02 12:11:56.792
@Luna7
Nie wiem czemu tak zaklasyfikowało przepis, bo zdecydowanie przez polewę nie jest raw ;) readeat 2013-07-02 11:47:12.317 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Surowy witariański sernik z nerkowców z polewą dyniową (wegańska & RAW)Truskawkowy sernik z nerkowców (bez pieczenia) (wegańska) Deser rabarbarowy z jogurtem (lakto-wege) Rabarbarowy placek na kruchym cieście (lakto-wege) Dżem truskawkowo-rabarbarowy z przyprawą do piernika (wegańska) Kakaowy krem z nerkowców (wegańska & RAW) Sos czosnkowy (z nerkowców) (wegańska) Soczewica kokosowa z nerkowcami (wegańska) Sernik na zimno (lakto-wege) Wigilijny sernik (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
readeat 2013-07-07 14:01:16.397