7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Domowy budyń marchewkowo-pomarańczowyBudyń i to kolorowy! :) Dzieci mogą tu robić absolutnie wszystko - oczywiście pod nadzorem. Mieszanie, miksowanie - super sprawa.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 3-4 osób2 i 1/3 szklanki mleka (u mnie roślinne)
1 duża marchewka cynamon wanilia lub cukier waniliowy 2 łyżki cukru 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy (lub z kartonu ;) 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (mąka ziemniaczana też będzie ok, choć wtedy budyń może wyjść lekko pudrowy w konsystencji) Przygotowanie:Marchewkę obrać, umyć, posiekać w cienkie plasterki.
2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać marchewkę, cynamon, wanilię i cukier. Zagotować wszystko razem, pozostawić na minimalnym ogniu aż marchewka będzie miękka. Dodać sok z pomarańczy i zblenderować na gładko. Pozostałe, zimne mleko wlać do szklanki, dodać skrobię i dokładnie wymieszać. Dolać do zmiksowanej części i wszystko zagotować, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Wlać w wydrążone, porządnie wyszorowane wcześniej połówki pomarańczy. Wskazówki i uwagi:Można podać w miseczkach z połówek pomarańczy, tylko lepiej ją przed przekrojeniem porządnie wyszorować pod wodą, żeby zmyć w miarę możliwości syf, którym jest nasączana skórka.
Nadesłał(a) admin,
dnia: 2013-06-25 09:44:04.138
Źródło/autor przepisu: Przepis konkursowy nadesłany przez Joasię z Warszawy - pomysł z http://veggieola.blogspot.com/2013/04/domowy-budyn-marchewkowo-pomaranczowy.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Cimeriesi - PRAWIE to samo. Mąka ziemniaczana to prawie sama skrobia, ale zawiera też "zanieczyszczenia" - białko, trochę tłuszczu i inne śladowe. W większości zastosowań wszystko jedno czego użyjesz, więc większość osób sądzi, że to to samo. Jednak przy gładkich konsystencjach (np. budyń, kisiel, sosy zagęszczane skrobią) w przypadku mąki ziemniaczanej da się wyczuć lekko pudrową konsystencję.
patrycccja 2013-06-29 10:03:51.649
A czym się różni mąka ziemniaczana od skrobi ziemniaczanej? Zawsze się nad tym zastanawiałam, bo wszędzie jest napisane, że to 2 takie same produkty.
Cimeriesi 2013-06-28 20:29:11.085 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sok marchewkowo-pomarańczowy (wegańska)Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa z imbirem (lakto-wege) Napój urody, sok marchewkowo-pomarańczowy (wegańska & RAW) Budyń z tapioki (ovo-wege) budyń ze szpinaku (bez ograniczeń) Budyń bananowy (bez ograniczeń) Budyń z kalafiora (bez ograniczeń) Budyń z jarmużu (bez ograniczeń) Budyń meklemburski z gruszkami (lakto-wege) Bukiet-budyń z jarzyn (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Cimeriesi 2013-07-01 11:40:59.867