7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Pieczony bakłażan z sosem z migdałów i porzeczkamiCzy jest coś pyszniejszego niż pieczony lub grillowany bakłażan? Mięciutki, rozpływający się w ustach miąższ, zaskakująco delikatna skórka. Wystarczy sól, pieprz, ulubione zioła i oliwa z oliwek.W zasadzie można by je jeść w takiej skromnej postaci, szczególnie, gdy zostaną owiane grillowym dymem. Ale można też polać oberżyny kremowym, lekko kwaskowym sosem z migdałów. Sos o pastelowym, niedominującym smaku doskonale komponuje się z wypieczonymi, oliwnymi bakłażanami. A garstka porzeczek rzucona na wierzch nie tylko podkreśli potrawę wizualnie, ale też wyśmienicie skontrastuje się i z sosem i z bakłażanem.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: 42 duże bakłażany
1/4-1/3 szklanki oliwy z oliwek (około 70 ml) sól pieprz tymianek, najlepiej świeży zaatar (arabska mieszanka przypraw bazująca na tymianku oraz sumaku, który nadaje całości lekko kwaśny smak) duża garść czerwonych porzeczek (60 g, ok. 2/3 szklanki) sos: 1/2 szklanki (80 g) migdałów 1/2 szklanki mleka roślinnego mały ząbek czosnku (opcjonalnie) sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżeczki musztardy delikatesowej 1 łyżeczka octu z czerwonego wina sól sos sojowy pieprz Przygotowanie:
|
Podobne wg nazwy:Pieczony bakłażan z kiełkami (wegańska)Bakłażan pieczony pod pomidorami i serem (lakto-wege) Pieczony bakłażan najlepszy do kanapek (wegańska) Sos czosnkowy z orzechów lub migdałów (wegańska) Bakłażan z sosem jogurtowo-czosnkowym (lakto-wege) Papryka, cukinia, bakłażan - warzywa pieczone na blasze (wegańska) Smażony bakłażan z sosem jogurtowo-czosnkowym (lakto-wege) Bakłażan z sosem jogurtowym z delikatnym aromatem miętowym (lakto-wege) Bakłażan zapiekany z mozarellą i sosem pomidorowym (lakto-wege) Pieczony camembert w sosie malinowym (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |