7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pieczony bakłażan z sosem z migdałów i porzeczkami

Czy jest coś pyszniejszego niż pieczony lub grillowany bakłażan? Mięciutki, rozpływający się w ustach miąższ, zaskakująco delikatna skórka. Wystarczy sól, pieprz, ulubione zioła i oliwa z oliwek.
W zasadzie można by je jeść w takiej skromnej postaci, szczególnie, gdy zostaną owiane grillowym dymem.

Ale można też polać oberżyny kremowym, lekko kwaskowym sosem z migdałów. Sos o pastelowym, niedominującym smaku doskonale komponuje się z wypieczonymi, oliwnymi bakłażanami. A garstka porzeczek rzucona na wierzch nie tylko podkreśli potrawę wizualnie, ale też wyśmienicie skontrastuje się i z sosem i z bakłażanem.




Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

2 duże bakłażany
1/4-1/3 szklanki oliwy z oliwek (około 70 ml)
sól
pieprz
tymianek, najlepiej świeży

zaatar (arabska mieszanka przypraw bazująca na tymianku oraz sumaku, który nadaje całości lekko kwaśny smak)
duża garść czerwonych porzeczek (60 g, ok. 2/3 szklanki)

sos:
1/2 szklanki (80 g) migdałów
1/2 szklanki mleka roślinnego
mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżeczki musztardy delikatesowej
1 łyżeczka octu z czerwonego wina
sól
sos sojowy
pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany przekrawamy na pół, zostawiając łodyżkę. Nacinamy miąższ tak, aby nie uszkodzić skóry. Ja tnę go w kratkę, dość głęboko. Dokładnie nacieramy ponacinany miąższ oliwą, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem.

Pieczemy w 200 stopniach Celsiusza przez około 50-60 minut, aż bakłażany będą miękkie i złociste.

Sos: Migdały moczymy przez noc, obieramy ze skórek. Czosnek przeciskamy przez praskę. Blenderujemy wszystkie składniki na sos, do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Doprawiamy solą, sosem sojowym i pieprzem.

Posypujemy upieczone bakłażany zaatarem, polewamy sosem z migdałów. Na wierzch rzucamy porzeczki.

Wskazówki i uwagi:

1 porcja (połówka bakłażana): 286 kcal
białko: 6,8 g; tłuszcze: 21 g; węglowodany: 21 g, błonnik: 7,2 g;
żelazo: 1,5 mg; wapń: 107 mg; cynk: 0,88 mg
Nadesłał(a) readeat, dnia: 2013-07-21 23:09:49.404
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/pieczony-baklazan-z-sosem-migdalowym-i-porzeczkami/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pieczony bakłażan z kiełkami (wegańska)
Bakłażan pieczony pod pomidorami i serem (lakto-wege)
Pieczony bakłażan najlepszy do kanapek (wegańska)
Sos czosnkowy z orzechów lub migdałów (wegańska)
Bakłażan z sosem jogurtowo-czosnkowym (lakto-wege)
Papryka, cukinia, bakłażan - warzywa pieczone na blasze (wegańska)
Smażony bakłażan z sosem jogurtowo-czosnkowym (lakto-wege)
Bakłażan z sosem jogurtowym z delikatnym aromatem miętowym (lakto-wege)
Bakłażan zapiekany z mozarellą i sosem pomidorowym (lakto-wege)
Pieczony camembert w sosie malinowym (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas