7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pasztet porowo-bobowy z makiem i pestkami dyni

Delikatny i zaskakujący. Da się i pokroić, i rozsmarować. No i ma boski kolor!



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na keksówkę długości 31 cm wypełnioną do 4/5 wysokości

200 g bobu
200 g ziemniaków
200 g kaszy jaglanej
200 g cebuli
ok. 300 g pora + 1 szkl. wrzątku
100 g maku (zemleć na sucho w młynku, tylko bez fuszerki - dokładnie)
150 g pestek dyni (zemleć na proszek)
3 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
2 listki laurowe
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego (można dać więcej)
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka ekspresowej przyprawy warzywnej czyli zmiksowanej suszonej włoszczyzny
+ maszynka do mielenia (sitko o najmniejszym oczku - 2mm z hakiem)

Przygotowanie:

Bób i ziemniaki ugotować na parze. Gorący bób przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Zostawić do ostygnięcia.
Kaszę jaglaną mocno rozgotować (*). Odstawić do ostygnięcia.
Cebulę pokroić w półtalarki. Pora przekroić wzdłuż i wypłukać piasek, pokroić dość cienko (część białą i zieloną).

Rozgrzać łyżkę oliwy w rondlu, dodać 1 łyżeczkę curry, potem cebulę, dokładnie wymieszać i smażyć 3-5 min. na średnim ogniu. Potem dodać pora, wymieszać, smażyć kolejne kilka minut, po czym wlać wodę, dodać kurkumę, listki laurowe i dusić, aż woda odparuje. Pod koniec można zwiększyć ogień, żeby było szybciej.

Do gorącego pora (bez listków laurowych) dodać zmielony na sucho mak i dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na 10 min.

Potem dodać mielone pestki dyni i wyciśnięty przez praskę surowy czosnek, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Składniki przed mieleniem powinny być zimne (można je przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki).

Włączyć maszynkę do mielenia. Zemleć pora z dodatkami, bób, kaszę, ziemniaki. Dodać łyżkę oliwy, sos sojowy, sok z cytryny, sól, pieprz, natkę i przyprawę warzywną. Dokładnie wyrobić masę ręką. Przełożyć do wysmarowanej olejem keksówki. Uklepać masę, kilka razy mocno uderzyć formą o blat (na blacie położyć złożony ręcznik). Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 70 min. w temp. 200 st. C (termoobieg). W połowie pieczenia dobrze jest nakryć formę folią aluminiową.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i trzymać formę jeszcze 20 min. w środku.

Potem wyjąć. Gdy wystygnie, schować do lodówki. Jak każdy pasztet powinien postać w lodówce kilka godzin, zanim wyjmie się go z formy i pokroi. Ja piekę wieczorem, a z formy wyjmuję następnego dnia (po ok. 12 godz.).

Wskazówki i uwagi:

(*) Tym razem miałam kaszę w saszetkach, ale można użyć tej sprzedawanej na wagę - wtedy wody musi być objętościowo 2,5 raza więcej.
Nadesłał(a) martina, dnia: 2013-07-26 16:37:51.068
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasztet z pestkami dyni (wegańska)
Pasztet z selera i pestek dyni (wegańska)
Pasztet z pestek dyni z cebulą i papryką (wegańska)
Pasztet z pestek dyni z curry i czosnkiem (wegańska)
Pasztet z dyni i soczewicy (wegańska)
Pasta z pestek dyni i cebuli (wegańska)
Zielone muesli - z jogurtem, kiwi i pestkami dyni (lakto-wege)
Pożywna sałatka z kaszą gryczaną i pestkami dyni (wegańska)
Zupa-krem z dyni ze szczypiorkiem i pestkami (lakto-wege)
Kotlety gryczano-soczewicowe z porem i pestkami dyni (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas