7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Pasztet porowo-bobowy z makiem i pestkami dyniDelikatny i zaskakujący. Da się i pokroić, i rozsmarować. No i ma boski kolor!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: na keksówkę długości 31 cm wypełnioną do 4/5 wysokości200 g bobu
200 g ziemniaków 200 g kaszy jaglanej 200 g cebuli ok. 300 g pora + 1 szkl. wrzątku 100 g maku (zemleć na sucho w młynku, tylko bez fuszerki - dokładnie) 150 g pestek dyni (zemleć na proszek) 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 2 listki laurowe 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego (można dać więcej) 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka ekspresowej przyprawy warzywnej czyli zmiksowanej suszonej włoszczyzny + maszynka do mielenia (sitko o najmniejszym oczku - 2mm z hakiem) Przygotowanie:Bób i ziemniaki ugotować na parze. Gorący bób przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Zostawić do ostygnięcia.
Kaszę jaglaną mocno rozgotować (*). Odstawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w półtalarki. Pora przekroić wzdłuż i wypłukać piasek, pokroić dość cienko (część białą i zieloną). Rozgrzać łyżkę oliwy w rondlu, dodać 1 łyżeczkę curry, potem cebulę, dokładnie wymieszać i smażyć 3-5 min. na średnim ogniu. Potem dodać pora, wymieszać, smażyć kolejne kilka minut, po czym wlać wodę, dodać kurkumę, listki laurowe i dusić, aż woda odparuje. Pod koniec można zwiększyć ogień, żeby było szybciej. Do gorącego pora (bez listków laurowych) dodać zmielony na sucho mak i dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na 10 min. Potem dodać mielone pestki dyni i wyciśnięty przez praskę surowy czosnek, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Składniki przed mieleniem powinny być zimne (można je przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki). Włączyć maszynkę do mielenia. Zemleć pora z dodatkami, bób, kaszę, ziemniaki. Dodać łyżkę oliwy, sos sojowy, sok z cytryny, sól, pieprz, natkę i przyprawę warzywną. Dokładnie wyrobić masę ręką. Przełożyć do wysmarowanej olejem keksówki. Uklepać masę, kilka razy mocno uderzyć formą o blat (na blacie położyć złożony ręcznik). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 70 min. w temp. 200 st. C (termoobieg). W połowie pieczenia dobrze jest nakryć formę folią aluminiową. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i trzymać formę jeszcze 20 min. w środku. Potem wyjąć. Gdy wystygnie, schować do lodówki. Jak każdy pasztet powinien postać w lodówce kilka godzin, zanim wyjmie się go z formy i pokroi. Ja piekę wieczorem, a z formy wyjmuję następnego dnia (po ok. 12 godz.). Wskazówki i uwagi:(*) Tym razem miałam kaszę w saszetkach, ale można użyć tej sprzedawanej na wagę - wtedy wody musi być objętościowo 2,5 raza więcej.
Nadesłał(a) martina,
dnia: 2013-07-26 16:37:51.068
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pasztet z pestkami dyni (wegańska)Pasztet z selera i pestek dyni (wegańska) Pasztet z pestek dyni z cebulą i papryką (wegańska) Pasztet z pestek dyni z curry i czosnkiem (wegańska) Pasztet z dyni i soczewicy (wegańska) Pasta z pestek dyni i cebuli (wegańska) Zielone muesli - z jogurtem, kiwi i pestkami dyni (lakto-wege) Pożywna sałatka z kaszą gryczaną i pestkami dyni (wegańska) Zupa-krem z dyni ze szczypiorkiem i pestkami (lakto-wege) Kotlety gryczano-soczewicowe z porem i pestkami dyni (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |