7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Wiśnie w soku własnymWisienki do deserów, ciast i wyjadania :) Warto robić takie wiśnie jednocześnie z innymi przetworami, np. dżemem, zwł. jeśli mamy bardzo soczyste owoce i już podczas drylowania powstaje sporo soku. Na dżem przeznaczamy wiśnie bez soku, żeby do tych zostało go więcej. Druga korzyść takiego szachrowania, to że dżem szybciej osiągnie właściwą konsystencję :)
Średnia ocena:
[5.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [8]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:wiśnie 1 kg
max. 5-10 % cukru (my daliśmy 5% czyli ok. 50 g) Przygotowanie:Wiśnie umyć, wydrylować (wypestkować). Słoiki i zakrętki wyparzyć.
Wiśnie nałożyć do słoików lekko ugniatając, ale nie miażdżąc owoców - tyle tylko, żeby się nieco ścieśniły i puściły więcej soku. Przesypywać kolejne warstwy cukrem - co zostanie, to mniej więcej po równo na koniec podosypywać. Zalać pozostałym w misce sokiem i zakręcić (ale nie na fest). Dżemówki pasteryzować 15 min. od zagotowania, słoiki półlitrowe 20-30 min. Dokręcić zakrętki i odstawić słoiki do góry nogami aż wystygną.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2013-07-30 21:52:09.594
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Mam jeszcze pytanie, czy ktoś z Was pasteryzował wiśnie w piekarniku?W jakiej temperaturze?? Zajrzę tu później ,może ktoś wpisze taki post, jeszcze raz serdecznie pozdrawiam.
~ewa 2015-07-22 11:19:16.79
Klasyczne powidła zawsze robiło się bez cukru ale moja znajoma robi przepyszne powidła inaczej; wlewa 1/2 litra wody na 5-litrowy garnek, 2 łyżki octu winnego i wkłada do garnka śliwki /bez pestek, rzecz jasna/, .Wierzch posypuje cukrem , przykrywa /i tak smaży nie mieszając aż zrobią się gęste, miesza na końcu i do słoiczków, smaczne , dla mnie za słodkie bo ja wszystko robię bez cukru.Wiśnie robię dla córci, wiec muszę pogrzebać w przepisach, pozdrawiam miłośniczki zamykania lata w słoikach.
Co do mrożenia mrożę paprykę ,ma się świetnie i pieknie pachnie zimą.:-) ~ewa 2015-07-22 11:16:13.19 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:brzoskwinie pasteryzowane we własnym soku (wegańska)Śliwki na zimę (w soku własnym) (wegańska) Pieczarki w sosie własnym (lakto-wege) Tofu własnej produkcji (wegańska) Muffinki kokosowe z wiśniami (ovo-wege) Chłodnik z truskawek i wiśni (bez ograniczeń) Ciastka amarantusowe z wiśniami (bez ograniczeń) Dwuwarstwowy placek z wiśniami (bez ograniczeń) Koktajl z buraczka i wiśni (wegańska & RAW) Cynamonowa "biedronka" z wiśniami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Pyszne, mało roboty, mało cukru i wiśnie zachowują swój świeży smak. Prawdę mówiąc ja to najbardziej lubię ten sok wlany do czarnej herbaty. Robię też z tych wiśni kisiel.
PASTERYZOWAENIE W PIEKARNIKU: Czasem tak robię. Zimne słoiki do nienagrzanego piekarnika. Ustawiam 100 stopni + termoobieg, grzałka góra-dół (nie mam wyboru, bo poza tym działa tylko opcja Grill). Od momentu nagrzania do 100 stopni trzymam słoiki 15-20 minut. W zależności od ich wielkości (tak jak Patrycja napisała w przepisie, ta sama zasada). Piekarnik mam elektryczny, więc chyba wychodzi drożej, ale z drugiej strony mniej babrania i przy pasteryzowaniu w garnku łatwiej się opażyć. Najlepiej spróbować obydwu metod i wybrać tę odpowiednią dla siebie.
~Marta 2016-08-17 21:49:08.024