7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Vege pierogi (ciasto z tofu sałatkowym + 2 interesujące farsze)

Pierogi te opracowałam już dawno temu. Są fajną alternatywą, dla zwykłych pierogów.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 25 szt.

ciasto:
2 opakowania tofu sałatkowego Orico (miękkie, smarowalne, lekko słone)
300 g (1,5 szklanki) mąki

farsz I:
1/2 ogórka
2 średnie marchewki
1 pomidor
ok. 150 g strogonowu wegańskiego (sprzedawany w słoikach 430g)
1 płat alg morskich

farsz II:
rukola

Przygotowanie:

Farsz I:

Umyj pomidora, marchewki i ogórka. Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Przekrój ogórka wzdłuż, wytnij pestki (najlepiej dwoma cięciami wzdłuż, tworzącymi trójkąt), również pokrój w małe kostki. Pomidora pokrój na 8 części i każdą z nich na 3 w poprzek. Wszystko przełóż do miksera, dodaj strogonow i porwane na mniejsze płatki algi. Wszytko zmiksuj. Następnie łyżką przełóż farsz do drobnego sitka nad miską, od czasu do czasu mieszając. Przełóż farsz do czystej miski.

Farsz II:

Umyj i poszatkuj drobno rukolę.

Ciasto i pierogi:

Tofu i mąkę zagnieć w misce (na początku możesz użyć widelca) do uzyskania jednolitej masy. Ciasto uformuj w kulkę i rozwałkuj na posypanej równomiernie mąką powierzchni (ręką zetrzyj nadmiar). Wytnij z ciasta kółka o średnicy ok.7-8 cm. Czynność powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto.

Później łyżeczką nakładaj małe ilości farszu na środku kółek i zginaj je w połowie, następnie palcami lub specjalną końcówką z ząbkami zgniataj końcówki ze sobą, aby się ze sobą skleiły. Pierogi mogą się nie sklejać jeśli farsz jest za mokry (można go dodatkowo odsączyć na papierowych ręcznikach).

Wlej wodę do dużego garnka, dodaj szczyptę soli i zagotuj. W momencie wrzenia wrzuć do niego pierogi (nie za dużo, tak, aby miały miejsce). Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię poczekaj 5 min. i wyjmij je.

Wskazówki i uwagi:

Farsz I (nawet nie odsączony) można użyć jako sos do makaronu, czy po prostu jako gotowe danie, czy cokolwiek wam przyjdzie do głowy, ugotowany czy nie ;)

Przechowywanie pierogów w zamrażarce: surowe obtocz mąką i położyć na talerz, umieść w zamrażalniku.
Nadesłał(a) experimentacion, dnia: 2013-08-04 22:51:07.856
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Brokuły z tofu sałatkowym, czosnkiem i słonecznikiem (wegańska)
Ciasto na pierogi (lakto-wege)
Leniwe pierogi z tofu (wegańska)
Pierogi pełnoziarniste z dynią i tofu (wegańska)
Pierogi z fasolą, tofu i miętą (wegańska)
Pierogi z ciasta ziamniaczanego z pieczarkowym farszem (wegańska)
Bezglutenowe wegańskie pierogi z cebulą i wędzonym tofu (wegańska)
Farsz do pierogów z tofu, grzybów i warzyw (wegańska)
Ruskie pierogi z tofu lekko zakwaszonym cytryną (wegańska)
Wegańskie pierogi z kaszą gryczaną i tofu (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas