7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Warzywa faszerowane po gospodarskuPrzepis powstał z wewnętrznej potrzeby zagospodarowania pozornie nieprzydatnych resztek po przygotowaniu soku warzywnego.
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:warzywa nadające się do faszerowania (bakłażan, cukinia, papryka lub inne)
odpady warzywne z wyciskarki lub sokowirówki (marchew, pietruszka, seler, ew. inne) inne warzywa surowe (np. czarna rzepa, biała rzodkiew, kalafior, brokuły, marchew, pomidory) cebula sól pieprz ulubione zioła (np. majeranek, bazylia, oregano) na koniec: czosnek lub utarty chrzan Przygotowanie:Przygotowanie farszu: odpady powstałe przy robieniu soku warzywnego mieszamy z rozdrobnionymi na tarce lub pokrojonymi drobno warzywami, podduszoną lub podsmażoną cebulą i przyprawami.
Warzywa do faszerowania myjemy, wydrążamy częściowo, napełniamy farszem i pieczemy w piekarniku lub w parowniku. Wierzch upieczonych warzyw (już na talerzu) smarujemy świeżo przeciśniętym czosnkiem lub chrzanem. Smacznego! Wskazówki i uwagi:Jeśli do farszu dodamy surowe rozdrobnione warzywa, po upieczeniu będą lekko chrupiące. Dzięki dodatkowi czarnej rzepy lub białej rzodkwi farsz uzyskuje znakomity, konkretny smak.
Czas pieczenia lub parowania zależy od wielkości i świeżości warzyw, więc najlepiej sprawdzać je w trakcie pieczenia.
Nadesłał(a) Dana,
dnia: 2013-08-19 21:28:07.948
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Wytłoki po odciśnięciu soku z warzyw stanowią również świetną bazę dla zup jarzynowych lub leczo.
Dana 2013-08-21 16:43:19.335 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Warzywa z woka (wegańska)Warzywa z fasolą do makaronu (wegańska) Zielone warzywa jednogarnkowe (wegańska) Pieczone letnie warzywa (wegańska) Uniwersalne warzywa z granulatem (ovo-wege) Warzywa marynowane na grillu (wegańska) Warzywa po chińskawu dla zdesperowanych (wegańska) Faszerowane kapelusze (lakto-wege) Bakłażany faszerowane (wegańska) Faszerowane papryczki (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Dana 2013-10-05 14:53:02.808