7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Tarta z cukinią i kwiatami dyni/cukiniKwiaty dyni/cukini, choć dodają tarcie niesamowitej urody, są opcjonalne. Farsz cukiniowy jest pyszny sam w sobie - dodatek czosnku i gałki muszkatołowej to jest to! :)
Średnia ocena:
[5.0
z 5 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [6]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: na formę o średnicy 28 cm8-12 większych kwiatów dyni lub cukini (opcjonalnie)
kruchy spód (możecie uzyć swojego ulubionego): 2,5 szkl. mąki graham lub pół na pół białej i razowej 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1 płaska łyżeczka soli 16 łyżek oleju (teoretycznie 240 ml, ale jakoś tak odmierzałam że wyszło trochę ponad 1/2 szkl.) 10 łyżek zimnej wody (teoretycznie 150 ml - u mnie wyszło 1/2 szkl.) farsz: 1 spora cukinia i/lub kabaczek (4,5-5 szklanek tartej na grubych oczkach) - z kabaczkiem całość będzie miała lepszy, bardziej słoneczny kolor 1 szklanka mleka kokosowego (planuję zastąpić połówką rozmiksowanego tofu) 2 łyżki oleju do smażenia 1 czubata łyżeczka curry 1/2-3/4 płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1-2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub skrobi) 3/4 szklanki migdałów + prawie 1 szkl. wody 3 ząbki czosnku 3 łyżki (lub więcej) posiekanej natki pietruszki 1,5-2 płaskie łyżeczki soli Przygotowanie:Wyrabiam szybko ciasto łącząc wszystkie składniki. Nie musi się dać zlepić w kulkę, ale jeśli będzie się rozsypywało, to dodaję olej, nie wodę (dodatkową wodę trudno jest wrobić w wymieszane już ciasto). Wylepiam nim natłuszczoną blaszkę (ugniatając pięściami) i wkładam do lodówki.
Z migdałów przygotowuję twarożek: Zalewam je wrzątkiem tak, żeby były przykryte. Po paru minutach dodaję 1 ząbek czosnku, 1 łyżkę natki i sporą szczyptę soli, blenduję. Ew. dodaję więcej wody, żeby twarożek miał dość luźną, smarowalną konsystencję. Cukinię myję. Jeśli jest starsza, ze zbyt twardą skórą, obieram ją i wydrążam pestki. Ścieram na tarce o grubych oczkach. Piekarnik rozgrzewam do ok. 200 st. C (może to zająć 10-15 min., zwł. w starszych piekarnikach). Ciasto wyjmuję z lodówki, nakłuwam widelcem w kilku miejscach i piekę 15-20 minut. W międzyczasie wracam do farszu. Na rozgrzany na patelni olej wrzucam curry, smażę 1-2 minuty, dorzucam cukinię i sól (wyciągnie wodę z cukinii), smażę parę minut aż zmięknie. Dodaję mleko kokosowe i gałkę, duszę co najmniej 5 minut aż większość płynu odparuje. Wyłączam gaz, wciskam przez praskę 2 większe ząbki czosnku, dodaję 2 łyżki natki i mąkę ziemniaczaną, porządnie mieszam. Jeśli mam kwiaty, to płuczę je (sprawdzam czy nie ma robaczków - żółty to dla mnich mega atrakcyjny kolor!), usuwam ze środka słupki (mogą być gorzkie). Do 6-8 największych kwiatów nakładam twarożek migdałowy - nóż do masła sprawdza się tu znakomicie. Końce lekko skręcam. Jeśli nie mam kwiatów, rozsmarowuję na upieczonym spodzie twarożek, a następnie farsz. Jeśli mam kwiaty, wykładam cukiniowy farsz, robię w nim promieniście rozchodzące się rynienki, w których układam nafaszerowane kwiaty. Wyrównuję farsz. Pozostałe kwiaty przerywam na pół i układam pomiędzy tymi faszerowanymi. Tartę wkładam do piekarnika i piekę ok. 30-40 minut. Kroję po wystudzeniu. Smacznego! Wskazówki i uwagi:Migdały można wcześniej namoczyć na noc (lub minimum 4 godziny).
Jeśli nie macie chęci bawić się w faszerowanie kwiatów, użyjcie mniej migdałów (ok. 1/2 szklanki) i wmieszajcie w podsmażoną cukinię lub rozsmarujcie pod farszem cukiniowym. Oczyszczone kwiaty bez faszerowania ułóżcie na wierzchu, też będzie smacznie i efektownie :)
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2013-08-21 08:57:21.836
Źródło/autor przepisu: http://wegetarianka.blox.pl/2010/07/TARTA-Z-CUKINIA-I-JEJ-KWIATAMI.html z drobnymi zmianami
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:super, polecam i namawiam! nie miałam curry, więc zrobiłam z przyprawą chińską 5 smaków - też świetna:) matthiola 2013-09-20 13:02:21.34 Pychota! Uwielbiam! Zapomniałam dać mąki ziemniaczanej i nie miałam akurat curry. Wyszło mi za dużo twarożku i posmarowałam nim też wierzch. bo się za późno zorientowałam i miałam już kwiatki rozłożone. Połączenie gałki muszkatołowej i czosnku - jak zwykle pyszne! :) Luna7 2013-08-24 16:57:31.119 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Tarta z cukinią, pycha! (lakto-wege)Placki z tartej cukini (wegańska) Tarta z cukinią, pomidorami i trzema serami (nadzienie) (lakto-wege) Wachlarze z cukini (lakto-wege) Curry z cukini (wegańska) Makaron z cukinią (wegańska) Ryż z cukinią (wegańska) Kotlety z cukini (wegańska) Potrawka z cukinią (wegańska) Tarta z dyni z czekoladą (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Zamiast cukini dałam dynię, bo akurat miałam, i wyszło przepysznie.
kruszonka 2013-11-11 13:00:48.245