Tarta z cukinią i kwiatami dyni/cukini
Kwiaty dyni/cukini, choć dodają tarcie niesamowitej urody, są opcjonalne. Farsz cukiniowy jest pyszny sam w sobie - dodatek czosnku i gałki muszkatołowej to jest to! :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
na formę o średnicy 28 cm
8-12 większych kwiatów dyni lub cukini (opcjonalnie)
kruchy spód (możecie uzyć swojego ulubionego):
2,5 szkl. mąki graham lub pół na pół białej i razowej
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1 płaska łyżeczka soli
16 łyżek oleju (teoretycznie 240 ml, ale jakoś tak odmierzałam że wyszło trochę ponad 1/2 szkl.)
10 łyżek zimnej wody (teoretycznie 150 ml - u mnie wyszło 1/2 szkl.)
farsz:
1 spora cukinia i/lub kabaczek (4,5-5 szklanek tartej na grubych oczkach) - z kabaczkiem całość będzie miała lepszy, bardziej słoneczny kolor
1 szklanka mleka kokosowego (planuję zastąpić połówką rozmiksowanego tofu)
2 łyżki oleju do smażenia
1 czubata łyżeczka curry
1/2-3/4 płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1-2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub skrobi)
3/4 szklanki migdałów + prawie 1 szkl. wody
3 ząbki czosnku
3 łyżki (lub więcej) posiekanej natki pietruszki
1,5-2 płaskie łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wyrabiam szybko ciasto łącząc wszystkie składniki. Nie musi się dać zlepić w kulkę, ale jeśli będzie się rozsypywało, to dodaję olej, nie wodę (dodatkową wodę trudno jest wrobić w wymieszane już ciasto). Wylepiam nim natłuszczoną blaszkę (ugniatając pięściami) i wkładam do lodówki.
Z migdałów przygotowuję twarożek: Zalewam je wrzątkiem tak, żeby były przykryte. Po paru minutach dodaję 1 ząbek czosnku, 1 łyżkę natki i sporą szczyptę soli, blenduję. Ew. dodaję więcej wody, żeby twarożek miał dość luźną, smarowalną konsystencję.
Cukinię myję. Jeśli jest starsza, ze zbyt twardą skórą, obieram ją i wydrążam pestki. Ścieram na tarce o grubych oczkach.
Piekarnik rozgrzewam do ok. 200 st. C (może to zająć 10-15 min., zwł. w starszych piekarnikach). Ciasto wyjmuję z lodówki, nakłuwam widelcem w kilku miejscach i piekę 15-20 minut.
W międzyczasie wracam do farszu. Na rozgrzany na patelni olej wrzucam curry, smażę 1-2 minuty, dorzucam cukinię i sól (wyciągnie wodę z cukinii), smażę parę minut aż zmięknie. Dodaję mleko kokosowe i gałkę, duszę co najmniej 5 minut aż większość płynu odparuje. Wyłączam gaz, wciskam przez praskę 2 większe ząbki czosnku, dodaję 2 łyżki natki i mąkę ziemniaczaną, porządnie mieszam.
Jeśli mam kwiaty, to płuczę je (sprawdzam czy nie ma robaczków - żółty to dla mnich mega atrakcyjny kolor!), usuwam ze środka słupki (mogą być gorzkie). Do 6-8 największych kwiatów nakładam twarożek migdałowy - nóż do masła sprawdza się tu znakomicie. Końce lekko skręcam.
Jeśli nie mam kwiatów, rozsmarowuję na upieczonym spodzie twarożek, a następnie farsz. Jeśli mam kwiaty, wykładam cukiniowy farsz, robię w nim promieniście rozchodzące się rynienki, w których układam nafaszerowane kwiaty. Wyrównuję farsz. Pozostałe kwiaty przerywam na pół i układam pomiędzy tymi faszerowanymi.
Tartę wkładam do piekarnika i piekę ok. 30-40 minut. Kroję po wystudzeniu. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Migdały można wcześniej namoczyć na noc (lub minimum 4 godziny).
Jeśli nie macie chęci bawić się w faszerowanie kwiatów, użyjcie mniej migdałów (ok. 1/2 szklanki) i wmieszajcie w podsmażoną cukinię lub rozsmarujcie pod farszem cukiniowym. Oczyszczone kwiaty bez faszerowania ułóżcie na wierzchu, też będzie smacznie i efektownie :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
Podziel się wrażeniami
Dodaj komentarz
Zamiast cukini dałam dynię, bo akurat miałam, i wyszło przepysznie.
kruszonka 2013-11-11 13:00:48.245