7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Idealny dżem malinowy

Nie jestem fanką dżemów, ale ten mnie zachwycił i jest moim numerem jeden! Nie zawiera pestek, przez co jego konsystencja jest gładka i aksamitna, łatwo się rozsmarowuje, nic nie wchodzi między zęby - moim zdaniem jest o niebo lepszy niż tradycyjne dżemy malinowe z pestkami!



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2-3 nieduże słoiczki

1 kg malin
żelfix 3:1 (jedno opakowanie*)
szklanka cukru

Przygotowanie:

Umyte maliny wkładamy do dużego garnka, wsypujemy do nich pół szklanki cukru i rozbijamy je tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiamy na minimum pół godziny, żeby maliny puściły sok.

Malinową masę wstawiamy na gaz i gotujemy 2-3 min (od momentu zagotowania). Gorące maliny od razu wylewamy na duże sitko ustawione na misce o podobnej średnicy. (Uwaga: oczka sitka muszą być mniejsze niż pestki malin!) Za pomocą kuli do ucierania przecieramy maliny przez sito długo i dokładnie - tak, aby jak najmniej miąższu zostało na sitku.**

Przetarte maliny wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy żelfix, mieszamy i gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy pozostałe pół szklanki cukru, mieszamy i gotujemy jeszcze 1-2 min.

Wrzącą masę wlewamy do uprzednio wyparzonych słoiczków, zakręcamy zakrętki i odstawiamy słoiki do góry nogami na 5 min.

Wskazówki i uwagi:

* Nasze opakowanie żelfixu było przeznaczone na 1 kg owoców - jeśli są na rynku większe i takowe zakupicie to należy odmierzyć ilość potrzebną na 1 kg owoców lub proporcjonalnie zwiększyć ilość cukru i owoców.

**Nie da się idealnie oddzielić miąższu od pestek, więc to co zostanie na sitku grzech wyrzucać. Pozostałe pestki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy trochę cukru do smaku i gotujemy pyszny kompot, który przed wypiciem można jeszcze odcedzić za pomocą sitka.
Nadesłał(a) Nurkan, dnia: 2013-08-25 19:47:02.773
Źródło/autor przepisu: przepis od mojej mamy, która inspirowała się przepisem cioci ;)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Srebrnobrody, a jeśli komuś zależy tylko na smaku, to co wtedy? Nie każdy jest opętany ideą raw food, więc nie przesadzaj; na ogół ludzie są świadomi tego, co robią, więc pozwól innym podjąć ryzyko zabicia witamin i poniesienia konsekwencji tego;)
Co do przepisu – wypróbuję!
~Teresa 2016-08-29 18:41:20.61

Jest jedna podstawowa prawidłowość: im dłużej coś gotowane, tym mniej wartościowe! W trakcie obróbki termicznej w wysokiej temperaturze - gotowania, smażenia etc - " w powietrze" ulatuje to, na czym nam najbardziej zależało !!!
~Srebrnobrody 2016-08-26 08:19:39.021

Ja robię ciut inaczej. Zasypuję maliny cukrem i po 2 dniach zlewam sok. Maliny przecieram przez sito. Pestki nadają niedobry smak, więc idą do wyrzucenia. Jeśli w malinach było zbyt dużo soku to go odlewam z "papki". Dopiero wtedy dorzucam cukru. I gotuję. Zero jakiś zagęszczaczy. Maliny i cukier. Moje dżemy są znane w całej okolicy. Sok po za pasteryzowaniu czeka na zimę.
~Adam 2016-07-10 18:23:17.862

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tofu marynowane idealne do sałatki (wegańska)
malinowy chruśniak (bez ograniczeń)
Dżem mirabelkowy (wegańska)
Zupa malinowo - porzeczkowa (lakto-wege)
Litchi w sosie malinowym (lakto-wege)
Muffinki jeżynowe lub malinowe (wegańska)
Kisiel jabłkowo-malinowy (wegańska)
Malinowy placek owsiany (wegańska)
Batony owsiano-malinowe (lakto-wege)
Pyszny sorbet malinowy (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas