7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Hummus z dodatkiem oleju lnianego

Hummus to zimna wegańska przekąska, podawana najczęściej z pitą. Przepis, do wypróbowania którego szczególnie zachęcam, to wersja tradycyjnego hummus z dodatkiem bardzo zdrowego oleju lnianego.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

120 g suchej ciecierzycy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka tahini
75 ml oliwy
1 łyżeczka oleju sezamowego
sok z 1/4 cytryny
0,5 łyżeczki soli morskiej
2 szczypty czarnego pieprzu
50 ml wody pozostałej z gotowania cieciorki
2 łyżki oleju lnianego

Przygotowanie:

1. Namaczaj ciecierzycę przez 24 h.
2. Po namoczeniu gotuj ciecierzycę przez 1,5-2 h.
3. Utłucz ziarenka kminu rzymskiego z kolendrą.
4. Do blendera przełóż ugotowaną ciecierzycę, utłuczone przyprawy, czosnek, sól i pieprz, tahini, oliwę, olej sezamowy, sok z cytryny oraz 50 ml wody zostawionej z gotowania ciecierzycy.
5. Miksuj wszystko przez około 10 minut na gładką masę. Jeśli chcesz otrzymać gładką pastę to przetrzyj hummus na sicie.
6. Na samym końcu do chłodnego hummus wlej olej lniany.

Na zdrowie :)
Nadesłał(a) KuchennePasje, dnia: 2013-08-28 07:15:05.851
Źródło/autor przepisu: Klaudia z http://kuchennepasje.pl/hummus/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gomasio z dodatkiem oleju lub bez (wegańska)
Hummus (wegańska)
Masełko z siemienia lnianego (wegańska)
Mój hummus (wegańska)
Cebulowy hummus (wegańska)
Polskie gomasio (z siemienia lnianego) (wegańska)
Seler w oleju korzennym (wegańska)
Hummus z pieczoną dynią (wegańska)
Domowe tahini do hummusu (wegańska)
Hummus z czarnymi oliwkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas