7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Bakłażany faszerowane kaszą gryczaną, polane sosem śliwkowym

Danie w jesiennym klimacie: pieczony bakłażan nafaszerowany kaszą gryczaną, marchewką i papryką. A wszystko to polane sosem śliwkowym.

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8

4 bakłażany
8 łyżeczek oleju rzepakowego - po jednej łyżeczce na każdą połówkę bakłażana

100 g nieugotowanej kaszy gryczanej*
2 marchewki (100 g)
300 g pieczarek
1 papryka
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szklanki bulionu warzywnego
pieprz, sól, papryka

sos śliwkowy:
500 g śliwek
4-5 łyżeczek syropu z agawy
1/8 szklanki octu winnego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryka słodka

* trochę ponad 1/2 szklanki

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy wzdłuż i wydrążamy środki, tak żeby nie uszkodzić skóry. Posypujemy solą i odstawiamy na chwilę. Wylewamy wodę, którą wydzieliła się po posypaniu solą. Smarujemy bakłażany olejem (1 łyżeczka oleju na 1 połówkę bakłażana)

Paprykę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki) i wrzucamy paprykę, pieczarki, marchewkę i wydrążony miąższ bakłażana. Dolewamy bulionu i dusimy, aż będą miękkie i woda odparuje.

Kaszę gryczaną gotujemy i dodajemy na patelnię. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką.

Bakłażany faszerujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut, aż ich miąższ będzie miękki.

Sos śliwkowy: siekamy drobno śliwki. Wrzucamy je do rondla i dolewamy trochę wody. Dusimy na małym ogniu. Dodajemy ocet, syrop z agawy i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Sos powinien mieć konsystencję bardzo rzadkiego dżemu, dość gładką.

Polewamy upieczone bakłażany sosem i gotowe!

Smacznego!
Nadesłał(a) readeat, dnia: 2013-09-02 20:11:16.304
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/jesienne-baklazany-z-kasza-gryczana-i-sosem-sliwkowym/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


zrobiłam - wszystko super, bakłażany pyszne i sos bardzo dobry, ale razem jakoś mi nie smakowało, trochę się zawiodłam na tym połączeniu. na pewno jeszcze kiedyś zrobię i bakłażany (farsz pyszny, miałam więcej kaszy, więc wyszło tego sporo, mam gotowy obiad na jutro :)) i sos, chociaż dodatek octu oraz czosnku były wg. mnie zbędne, po ich dodaniu sos trochę stracił - następnym razem dodam trochę wina czerwonego. będę kombinować,dzięki za inspirację :)
majczi 2013-09-04 16:36:19.387

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną z twarogiem i cebulą (lakto-wege)
Bakłażany faszerowane (wegańska)
Pomidory faszerowane kaszą gryczaną z warzywami i serem pleśniowym (lakto-wege)
Kaszankowa papryka - faszerowana kaszą gryczaną z twarogiem i oliwkami (lakto-wege)
Bakłażany faszerowane ryżem (wegańska)
Bakłażany faszerowane grzybami leśnymi (lakto-wege)
Bakłażany faszerowane z oliwkami i kaparami (ovo-wege)
Pomidory faszerowane kaszą jaglaną (wegańska)
Placki ziemniaczane z kaszą gryczaną (ovo-wege)
Zupa grzybowa z kaszą gryczaną (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas