
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 szklanka zielonej soczewicy, ugotowana do miękkości bez soli
3/4 szklanki komosy ryżowej, zwanej również quinoa, ugotowanej w bulionie 1 czerwona cebulka, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy do smażenia + oliwa do wysmarowania blaszki i warzyw 1 łyżeczka płatków chilli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 3-4 łyżki sosu sojowego 2 papryki, czerwone lub żółte/pomarańczowe, zielona nie będzie odpowiednia 4 plastry bakłażana, marynowane kilkanaście minut w sosie sojowym Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, na której podsmażamy cebulkę oraz drobniutko posiekany czosnek, smażymy przez kilka minut, aż cebulka się zarumieni.
2. W misce łączymy soczewicę z komosą ryżową, podsmażoną cebulką, czosnkiem oraz wszystkimi pozostałymi przyprawami. 3. Papryce odcinamy kawałek górnej części z ogonkiem, wydrążamy z pestek, dokładnie myjemy i faszerujemy nadzieniem. Przykrywamy odciętą wcześniej częścią papryki. 4. Na plaster bakłażana nakładamy sporą ilość nadzienia, na którym układamy kolejny plasterek warzywa. Można przebić całość wykałaczką. 5. Nafaszerowane warzywa układamy na delikatnie wysmarowanej oliwą blaszce. Warto także paprykę i bakłażana musnąć oliwą, aby zbyt mocno się nie spiekły. 6. Pieczemy do zrumienienia w 200 st. C z termoobiegiem, ok. 20-30 min.
Nadesłał(a) mniumniu,
dnia: 2013-09-21 18:37:23.836
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sałatka z komosy ryżowej i groszku (wegańska)Sałatka z czerwonej fasoli i komosy ryżowej (wegańska) Papryka nadziewana amarantusem lub komosą ryżową (quinoą) z fasolą, pomidorami i zieleniną (lakto-wege) Komosa na czerwono (wegańska) Warzywa z woka (wegańska) Warzywa z fasolą do makaronu (wegańska) Zielone warzywa jednogarnkowe (wegańska) Pieczone letnie warzywa (wegańska) Uniwersalne warzywa z granulatem (ovo-wege) Warzywa faszerowane po gospodarsku (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |