
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Kasza z fasolą i warzywami
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:100 g suchej czerwonej fasoli
200 g suchej zielonej lub brązowej soczewicy 250 ml przecieru pomidorowego 200 g kaszy jęczmiennej perłowej lub wiejskiej 1 marchewka 1 por 2 pałki selera naciowego 1 cukinia 1/2 czerwonej papryki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki maggi 1 łyżka oregano 1 łyżka majeranku 1 łyżka gałki muszkatołowej 1 łyżka świeżo zmielonej kolendry 1 łyżka kminku mielonego 1 łyżka czarnego pieprzu 2 duże łyżki oleju/oliwy do smażenia woda natka pietruszki do posypania Przyprawy dodajemy do smaku, według własnego gustu. Możemy użyć różnorodne warzywa sezonowe, w większej lub mniejszej ilości. Przygotowanie:
1. Fasolę namaczamy przez noc, a potem gotujemy w świeżej, niesolonej wodzie aż będzie zupełnie miękka.
2. Soczewicę gotujemy w również niesolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego. 3. Warzywa obieramy i siekamy w miarę drobną kostkę w równych proporcjach. 4. Rozgrzewamy olej w rondu i wrzucamy kminek. Zanim kminek się przyrumieni dodajemy posiekane warzywa, ugotowaną fasolę oraz soczewicę. 5. Wszystko razem dusimy aż soki odparują i dodajemy przecier pomidorowy, gałkę muszkatołową, kolendrę, oregano i nieco sosu sojowego/maggi. 6. Dusimy wszystko dość długo dolewając wody w miarę potrzeby. 7. Gdy warzywa się rozgotują dodajemy majeranek, pieprz i tyle sosu sojowego/maggi, aby danie nabrało intensywnego, słonego smaku. 8. Powstały sos mieszamy ze świeżo ugotowaną kaszą, posypujemy natką pietruszki i zajadamy :) Wskazówki i uwagi:Do gotującej się fasoli możemy dodać jedną surową cebulę nakłutą goździkami - fasola dzięki temu dużo zyska na smaku i aromacie.
Nadesłał(a) mniumniu,
dnia: 2013-09-21 17:11:51.678
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kasza gryczana z duszonymi warzywami (wegańska)Kasza z imbirem, soczewicą i warzywami (wegańska) Sałatka ryżowa z awokado, fasolą i świeżymi warzywami (wegańska) Bakłażanowy MiszMasz (z parówkami, fasolą i warzywami) (wegańska) Kasza jęczmienna/jaglana z warzywami i koperkiem (wegańska) Kasza jęczmienna z mieszanką warzyw z patelni (wegańska) Sałatka z kaszy gryczanej i kapusty kiszonej z fasolą i warzywami (wegańska) Kasza "na oszczędnie" (wegańska) Gulasz sojowy z fasolą (wegańska) Warzywa z fasolą do makaronu (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |