7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ciasteczka z masłem orzechowym

Średnia ocena: [3.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

150 g mąki pszennej, użyłam tortowej typ 450
50 g mąki kukurydzianej, można użyć także np. ryżowej lub krupczatki
50 g wegańskiej margaryny
2 czubate łyżki masła orzechowego crunchy, najlepsze będzie domowe masło, jeżeli jednak nie macie możliwości zrobienia swojego to używajcie masła z przynajmniej 90%zawartością orzechów, np. z Lidla, Rossmana, czy Sante.
2-3 łyżki syropu klonowego, jeżeli ktoś woli słodsze ciastka to polecam próbować ciasto na surowo i dodać według własnego gustu
szczyptę soli
1-2 łyżki mleka sojowego/wody, dodajemy tylko w razie gdyby ciasto nie było zbyt zwięzłe. Jeśli dodacie więcej syropu to dodatkowy płyn będzie zbędny.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wyrabiamy dokładnie ciasto i formujemy w kulę. Dzielimy na 24 małe kuleczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2-3 cm.

Kuleczki rozpłaszczamy widelcem (najlepiej zmoczyć go przed każdym odciśnięciem w wodzie) i pieczemy ok. 10-15 min do lekkiego zrumienienia w 180 st. C z termoobiegiem.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: 2013-09-21 18:26:19.055
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Sama nie wiem. Nadziałam się już kilka razy na wypieki wegańskie z zastępnikami. Przepraszam, ze to napiszę, ale ludzie czasem psują wypieki przerabiając je na wegańskie. Piszesz, że zawsze Ci wychodzą - być może mi nie wyszły przez tutejszą mąkę kukurydzianą, która jest nieco inna, niż polska. Szkoda, bo miałam od dawna smaka na takie ciasteczka z masłem orzechowym. Pozdrawiam serdecznie.
ryfka 2014-06-05 08:49:01.152

Ryfka przykro mi, że ciastka Ci nie smakowały, tym bardziej że nie jestem w stanie sobie wyobrazić co poszło nie tak bo mi zawsze wychodzą okej i wszystkim smakują :( Mąka kukurydziana nie została przeze mnie użyta jako zamiennik jajka, zastosowałam ją po to aby ciastka były lekkie, bardziej kruche niż w przypadku ciastek na samej mące pszennej.
mniumniu 2014-06-04 23:32:04.446

Nie wiem, jak to opisać, jakaś taka mączna, lekko śliska, jak przy mące kukurydzianej. Czasem taka "mączność" pojawia się przy niedopieczonych ciasteczkach z mąki pszennej, tu jednak ciastka były dopieczone, ale smak tej mąki kukurydzianej strasznie przebijał i kruchość ciasteczek nie była fajna.
ryfka 2014-05-29 10:55:06.628

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasteczka z masłem orzechowym i płatkami owsianymi (wegańska)
Najpyszniejsze ciasteczka z masłem orzechowym i musem jabłkowym (bezmleczne, bezjajeczne) (wegańska)
Ciasteczka orzechowe (lakto-wege)
Babeczki z masłem orzechowym II (wegańska)
Babeczki z masłem orzechowym (wegańska)
Buchty z masłem orzechowym (wegańska)
Manna orzechowa (z masłem orzechowym) (wegańska)
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe (wegańska)
Krem z marchewki z masłem orzechowym (wegańska)
Popping z amarantusa z masłem orzechowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas