7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3/4 szklanki zielonej soczewicy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
1 por
4-5 ząbków czosnku
ok. 500 ml czerwonego półsłodkiego wina
150 ml przecieru pomidorowego
bazylia, oregano, pieprz, sól

Przygotowanie:

1. Gotujemy zieloną soczewicę do miękkości, w tym czasie kroimy w drobną kostkę cebulę, którą podsmażamy na oliwie.
2. Do zrumienionej cebuli dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę oraz pora.
3. Całość dusimy kilka minut, dodając stopniowo wino.
4. Ugotowaną soczewicę rozdrabniamy blenderem lub tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy na patelnię.
5. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy oraz przecier pomidorowy, całość mieszamy.
6. Dusimy jeszcze kilka minut, do momentu kiedy wino całkowicie wyparuje i utworzy nam się gęsty sos.
7. Podajemy z makaronem spaghetti i posypujemy świeżą natką pietruszki.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: 2013-09-21 17:56:24.229
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

truskawki w czerwonym winie (lakto-wege)
Zupa z truskawek w czerwonym winie (wegańska)
Chłodnik porzeczkowo-wiśniowy na czerwonym winie (ovo-wege)
Barszcz wigilijny z wywarem z grzybów i czerwonym winem (wegańska)
Soczewica w winie (wegańska)
Zupa cebulowa na winie (wegańska)
Sos czosnkowo-miętowy na winie (wegańska+miód)
Zupa francuska - cebulowa na winie (lakto-wege)
Kapusta pekińska duszona z winem (wegańska)
Zupa jabłkowa z białym winem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas