Babeczki dyniowo-cytrynowe
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
12 babeczek
1 szklanka puree z dyni
1/2 szklanki mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego
2 łyżki oleju rzepakowego lub innego, o neutralnym zapachu
6 łyżek ciepłej wody
2 łyżki siemienia lnianego, zmielonego na mąkę
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sok z 1 cytryny
bita śmietana kokosowa (puszka mleczka kokosowego + cukier waniliowy + odrobinka soli + opcjonalnie opakowanie śmietan-fix)
Przygotowanie:
W dużej misce łączymy siemię lniane z wodą i miksujemy za pomocą miksera przez kilka minut. Do siemienia dodajemy cukier, mleko migdałowe oraz olej i miksujemy. Do mokrych składników dodajemy puree z dyni i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
W drugiej misce łączymy oba rodzaje mąki z solą, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Składniki suche stopniowo dodajemy do mokrych, mieszając lub miksując całość.
Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do pełna. Pieczemy w 180 st. C z termoobiegiem przez 20-30 min, aż do suchego patyczka.
Studzimy na kratce, po ostudzeniu wierzch delikatnie moczymy w soku z cytryny. Odstawiamy na 30-50 min. Dekorujemy bitą śmietaną kokosową i posypujemy skórką cytrynowo-mandarynkową lub pomarańczową.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
Podziel się wrażeniami
Dodaj komentarz
~Kasia P. 2014-10-21 18:58:34.603