7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: 12 babeczek1 szklanka puree z dyni
1/2 szklanki mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego 2 łyżki oleju rzepakowego lub innego, o neutralnym zapachu 6 łyżek ciepłej wody 2 łyżki siemienia lnianego, zmielonego na mąkę 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sok z 1 cytryny bita śmietana kokosowa (puszka mleczka kokosowego + cukier waniliowy + odrobinka soli + opcjonalnie opakowanie śmietan-fix) Przygotowanie:W dużej misce łączymy siemię lniane z wodą i miksujemy za pomocą miksera przez kilka minut. Do siemienia dodajemy cukier, mleko migdałowe oraz olej i miksujemy. Do mokrych składników dodajemy puree z dyni i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
W drugiej misce łączymy oba rodzaje mąki z solą, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Składniki suche stopniowo dodajemy do mokrych, mieszając lub miksując całość. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do pełna. Pieczemy w 180 st. C z termoobiegiem przez 20-30 min, aż do suchego patyczka. Studzimy na kratce, po ostudzeniu wierzch delikatnie moczymy w soku z cytryny. Odstawiamy na 30-50 min. Dekorujemy bitą śmietaną kokosową i posypujemy skórką cytrynowo-mandarynkową lub pomarańczową.
Nadesłał(a) mniumniu,
dnia: 2013-10-27 19:59:07.279
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Upiekłam! Moim znajomym bardzo smakowały, zwłaszcza z wegańskim lemon curdem, ale dla mnie były zbyt gumowate. Następnym razem wymieniłabym siemię lniane na ocet, który jest według mnie lepszym zamiennikiem jajka w babeczkach :) Dodałam mniej przypraw i tak czy inaczej były bardzo korzenne, więc jeśli ktoś nie przepada za piernikowymi smakami, to lepiej, żeby ograniczył ilość. nasse 2013-10-27 21:24:28.029 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Babeczki cytrynowe (wegańska)Cytrynowo-jogurtowe babeczki (wegańska) Cytrynowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki (wegańska) Ciasto dyniowe (wegańska) Dyniowa słodycz (wegańska) Farsz dyniowy (wegańska) Gnocchi dyniowe (wegańska) Babeczki z rabarbarem (ovo-wege) Owocowe babeczki (wegańska) Babeczki biszkoptowe (ovo-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Kasia P. 2014-10-21 18:58:34.603