7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Surowy mus z żurawiny z Lubelszczyzny

Przepis dostałam od znajomych, którzy przywieźli go z Lubelszczyzny. Żurawina jest kwaśna i cierpka - cukier to równoważy. Całość jest pyszna. A kolor? Cudo! Można zajadać samo, do deserów (tu lepszy jest mus z mniejszą ilością cukru, kwaśniejszy i bardziej wyrazisty), śniadaniowych kaszek, herbaty (zamiast cytryny) albo wymieszać z wodą i zrobić "kompot". Żurawina jest bardzo zdrowa, ale nie będę wam o tym truła, bo pełno jest informacji na ten temat :)

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [9]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3 słoiczki 375 ml i trochę

1 kg żurawiny
1/2 kg cukru; jeśli do bieżącego spożycia to nawet mniej; jeśli chcemy przechowywać dłużej, ponad miesiąc, dodajemy więcej cukru (w oryginale był 1 kg, ale wtedy jest mega ulepek)

Przygotowanie:

Żurawinę wrzucamy do dużej misy, zalewamy wodą, wybieramy brudy i zepsute owoce (uprzejmie wypływają na wierzch ;) Wrzucamy do blendera, minuta-dwie i gotowe.

Trzymamy w lodówce lub innym wystarczająco chłodnym miejscu, żeby nie zaczął fermentować ;) W wersji z 1 kg cukru wytrzymuje podobno długo. Miesiące. Jeśli daliśmy mniej cukru, to można posypać nim mus z wierzchu - zawsze to dodatkowa bariera dla pleśni itp.

Wskazówki i uwagi:

Żurawina ma twardą skórkę - dzięki temu może być trzymana w chłodzie, w przewiewnym miejscu spokojnie kilka tygodni albo i dłużej, zanim ją wykorzystamy.

Użyłam żurawiny błotnej, polskiej. Jest jeszcze wielkoowocowa wywodząca się z Amer.Pn., która też jest u nas uprawiana. Znalazłam info, że silniejszymi właściwościami i bogatszym składem chemicznym charakteryzują się owoce żurawiny wielkoowocowej. Przeświadczenie, że jest ona mniej naturalna czy mniej wartościowa, nie wydaje się więc mieć żadnych podstaw, a wręcz przeciwnie.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2013-11-01 22:17:59.404
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Żurawina na kwas benzoesowy i zakwasza organizm podobnie jak śliwki, borówki i maliny
~Megi 2014-10-17 16:36:15.71

Żurawina ma dużo szczawianów, albo jakiś tego typu substancji, które nie są dobre dla kości, stawów.
~Amatorka 2014-10-16 17:13:22.81

Zrobiłam! Wyszły mi 4,5 "dżemówek". Chętnie zrobiłabym jeszcze, ale w sklepach nie maja już słoiczków. Ten mus jest naprawdę super! Z czekoladowym deserem sojowym - wprost boski...
Dana 2014-10-14 15:38:18.323

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Surowy wegański mus czekoladowy (wegańska & RAW)
Mus czekoladowy (ovo-wege)
Mus jabłkowy (wegańska)
Zielony Surowy Budyń (wegańska & RAW)
Pęczak moczony ("surowy") (wegańska)
Surowa zupa warzywna (wegańska & RAW)
Surowe spaghetti RAW (wegańska & RAW)
Mus kiwi-jabłko (lakto-wege)
Czekoladowy mus szczęścia (bez ograniczeń)
Mus z kaszy manny (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas