7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Świąteczny tofurnik pomarańczowy na spodzie ciasteczkowym
Średnia ocena:
[4.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [15]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: na tortownicę Ø18cm2 kostki tofu naturalnego Polsoja (po 180 g)
1 duża pomarańcza 6 łyżek soku z cytryny 1/2 - 3/4 szkl. cukru pudru trzcinowego, opakowanie budyniu śmietankowego (40 g) puszka dobrej jakości mleczka kokosowego (400 g) garść rodzynek odrobina kandyzowanej skórki pomarańczowej 60 g ciastek Degistive 2 łyżki wegańskiej margaryny Przygotowanie:♥ Pomarańczę dokładnie myjemy, wycieramy i ścieramy z niej skórkę. Z pozostałej części pomarańczki wyciskamy sok, odstawiamy.
♥ Ciasteczka kruszymy na mniejsze kawałki i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę wraz z margaryną i sokiem z pomarańczy. Z ciasta formujemy kulę, którą schładzamy w lodówce. ♥ Tofu odsączamy z nadmiaru wody i miksujemy w malakserze, mieszamy z sokiem z cytryny. Miksujemy. ♥ Dodajemy gęstą część mleczka kokosowego (ok. 7 czubatych łyżek, z reszty mleczka możemy zrobić np. koktajl) i miksujemy. ♥ Dodajemy cukier puder i proszek budyniowy, całość dokładnie miksujemy do uzyskania aksamitnej, gładkiej konsystencji. ♥ Masę tofurnikową przelewamy do miski, dodajemy rodzynki, świeżo otartą i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. ♥ Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy margaryną. Dno pokrywamy równomiernie ciastem, nakłuwamy je widelcem i pieczemy ok. 10 min. w rozgrzanym do 180°C piekarniku. ♥ Gdy podpieczone ciasto ostygnie, wylewamy na nie masę tofurnikową. ♥ Pieczemy do zrumienienia, czyli ok. 40-50 min. z termoobiegiem w 180°C. ♥ Po wystudzeniu schładzamy w lodówce przez kilka godzin i zajadamy.
Nadesłał(a) mniumniu,
dnia: 2013-12-02 16:17:02.305
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
gdzie te ciastka mozna kupic???
~kass 2014-09-23 17:37:05.737
Można spokojnie dodać zamiast budyniu mąkę ziemniaczaną i, przykładowo wanilię lub esencję waniliową. Czekam na kolejne przepisu na tofurniki, np. z sezonowymi owocami :-)
~bożka 2014-06-29 17:09:29.508 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Czekoladowy tofurnik na orzechowym spodzie (wegańska)rolada świąteczna (bez ograniczeń) Ciasteczka Potwora Ciasteczkowego (pieguski) (wegańska) Chleb turecki - świąteczny (bez ograniczeń) Świąteczny pasztet z soczewicy (wegańska) Świąteczne kruche pierniczki (wegańska) Tofurnik cytrynowo-limonkowy (wegańska) Mini tofurnik owocowy (wegańska) Bananowe tofurniki z patelni (wegańska) Domowy makaron świąteczny (jajeczny) (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~x 2014-09-29 08:14:53.439