7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Mujaddara - soczewica z ryżem lub kasząDanie wywodzi się z kuchni arabskiej. Jest to połączenie soczewicy (brązowej lub zielonej) z ryżem, rzadziej z kaszą lub bulgurem, przybrane mocno zrumienioną cebulką.Pierwsze wzmianki na temat Mujaddary można znaleźć w irakijskiej książce kucharskiej z 1226 roku. Jest to danie na tyle popularne, że w świecie wschodnioarabskim funkcjonuje powiedzenie: "Głodny człowiek byłby gotowy sprzedać swoją duszę za półmisek Majaddary" :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: 3-41 szklanka soczewicy brązowej lub zielonej
1 szklanka białego ryżu 2-3 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kuminu sól świeżo mielony pieprz opcjonalnie: cynamon, pasta curry, odrobina sosu sojowego i sok z cytryny 2 łyżki oliwy do smażenia Przygotowanie:
|
Podobne wg nazwy:Zupka śmieciówka czyli jarzynowy krem z soczewicą i kaszą lub ryżem (wegańska)Soczewica z ryżem (wegańska) Cannelloni z kaszą jęczmienną zapiekane z soczewicą (wegańska) Grzybowa potrawka (gulasz) z kaszą gryczaną i soczewicą (wegańska) Ryż z soczewicą, papryka i groszkiem (wegańska) Sałata ze szpinaku z ryżem i soczewicą (wegańska) Przepis na soczewicę i kaszę jaglaną: potrawka z pomidorami i porem (wegańska) Ryż z soczewicą i pieczarkami w sosie śmietanowym (lakto-wege) Tofu duszone w pomidorach z papryką, podawane z kaszą lub ryżem (wegańska) Zupa mleczna z kaszą, ryżem lub płatkami owsianymi gotowanymi na bulionie (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |