7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Zupa grzybowa delikatnie zakwaszona sokiem z cytrynyPodawać z łazankami lub groszkiem ptysiowym.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki: dla 6 osób25 dag świeżych grzybów (mogą być też suszone - patrz wskazówki)
1 cebula 2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego 1 łyżka mąki 2 l wywaru z warzyw (bez kapusty) 1 szkl. śmietany sok z połowy cytryny sól pieprz 2 łyżki posiekanej pietruszki do posypania Przygotowanie:Oczyszczone, opłukane grzyby i cebulę przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać, udusić na oleju, oprószyć mąką, połączyć z wywarem, ugotować do miękkości.
Podprawić śmietaną i sokiem cytrynowym, dodać przyprawy do smaku. Przed podaniem dodać zieloną pietruszkę. Wskazówki i uwagi:Zamiast świeżych grzybów można dodać suszonych - należy je po opłukaniu namoczyć na noc, a następnie ugotować w tej samej wodzie i pokroić w paski lub przepuścić przez maszynkę.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-12-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kremowa zupa szpinakowa z sokiem z cytryny (lakto-wege)Ruskie pierogi z tofu lekko zakwaszonym cytryną (wegańska) Chłodnik paprykowo-ogórkowy z sokiem z cytryny i pomarańczy (wegańska & RAW) Zupa ryżowa z cytryną (lakto-wege) Zupa jarzynowo-grzybowa (lakto-wege) Lassi - indyjski chłodzący napój jogurtowy z sokiem z cytryny lub owocami (lakto-wege) Zupa cieciorkowa z sokiem warzywnym (wegańska) Zupa kalafiorowa z cytryną, zabielana (lakto-wege) Zupa grzybowa z kaszą gryczaną (wegańska) Zupa grzybowa z tymiankiem i śmietaną (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |