7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 6 osób40 dag buraków
10 dag fasoli perłowej 20 dag włoszczyzny 10 dag kapusty włoskiej 15 dag ziemniaków 1 suszony grzybek 5 dag ogórka kiszonego 40 dag pomidorów lub 6 dag koncentratu pomidorowego kwas (zakwas) buraczany do smaku - ok. 1 szkl. 1 szkl. śmietany (w wersji wegańskiej pomijamy) 1 łyżka mąki 1 łyżka oleju słonecznikowego lub sojowego liść laurowy ziele angielskie majeranek sól cukier pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki i kopru do posypania Przygotowanie:Fasolę opłukać, namoczyć, ugotować.
Jarzyny umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, poddusić na oleju, połączyć z wodą (1,5 litra), ugotować wraz z przyprawami. Oddzielnie ugotować grzyby, pokroić w paski. Buraki ugotować w skórkach (można 1 dzień wcześniej), obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pod koniec gotowania dodać utarte ogórki, grzyby wraz z wywarem, buraki, rozgotowane i przetarte pomidory lub koncentrat pomidorowy, fasolkę, kwas burakowy do smaku, zagotować, podprawić zawiesiną z mąki i śmietany (lub mąką rozrobioną w zimnej wodzie). Przed podaniem posypać zieleniną. Wskazówki i uwagi:Zamiast fasolki można użyć soi.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-12-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Barszcz buraczany z domowego zakwasu (wegańska)Barszcz czerwony na zakwasie buraczanym lub zakwasie na żurek (wegańska) Barszcz ukraiński (wegańska) Barszcz czerwony na zakwasie z fasolką (wegańska) Barszcz (bez zakwasu) robiący się przez noc (wegańska) Zakwas na barszcz wg. dziadka Jurka z Krakowa (wegańska & RAW) Barszcz czerwony rarytas z grzybami, jabłkami i sokiem buraczanym (wegańska) Wigilijny barszcz czerwony z wywarem z grzybów i chrzanem (na własnym zakwasie) (wegańska) Sałatka buraczana z majerankiem (wegańska) Barszcz z rzodkwią (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |