7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Zakwas na barszcz wg. dziadka Jurka z KrakowaOto przepis spisany dla nas przez dziadka Jurka. Słynie on z tego barszczu w całej rodzinie :) Jego sekretem jest chrzan. Nie tylko nadaje aromat, ale przede wszystkim zapobiega psuciu, pleśnieniu. Zalanie gorącą wodą przyspiesza z kolei kiszenie - tak samo jak w ogórkach kiszonych. Chleba nie dodajemy, bo dostanie teraz prawdziwego, żytniego chleba na zakwasie, bez dodatku drożdży itp., graniczy z cudem. Na szczęście chleb nie jest konieczny.
Średnia ocena:
[5.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [7]
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:1 kg buraków ćwikłowych
1 średniej wielkości seler (nie powinien być mniejszy niż duża cytryna) 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule średnie 3 ząbki czosnku około 5 litrów przegotowanej wody sól [*] kawałek (5 cm) chrzanu Przygotowanie:Buraki, seler, marchew, pietruszkę wyszorować szczotką (nie obierać ze skórki) i pokrajać w plastry. Dodać pokrajaną cebulę i czosnek (może być w łupinkach, byle czysty). Zalać osoloną, przegotowaną, ale przestudzoną wodą, tak aby jarzyny były opłynięte. Na koniec dodać pokrajanego w paski chrzanu - one powinny pływać na powierzchni.
Kiszenie trwa 10 do 15 dni w zależności od temperatury. Po ukiszeniu, a moment ten musicie sami ocenić, barszcz trzeba zlać do butelek. Im dłużej będzie trwało kiszenie, tym bardziej kwaśny będzie barszcz. Ilości składników są orientacyjne, musicie je dobierać wg własnych upodobań. Wykonanie barszczu nie jest żadną sztuką i gdy go raz wykonacie wszystko już będziecie wiedzieć. Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego. Dziadek Jurek. Wskazówki i uwagi:[*] Ile soli? Tego dziadek nie napisał… Ja wzięłam trochę mniej niż w małosolnych: mniej niż 1 łyżka soli na 1 l wody. W niektórych przepisach na zakwas w ogóle nie ma soli….
Jako naczynie do kiszenia możemy użyć kamionkę lub duże słoje. Tak przygotowany barszcz można pić (sam lub w połączeniu z sokami warzywnymi) lub wykorzystać do ugotowania barszczu. Zakwas można zlać do słoików lub butelek i trzymać w lodówce, podobno miesiąc to spokojnie.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2013-12-14 10:06:23.61
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:OMG, w tym roku zrobiłam najgenialniejszy barszcz EVER! :D W końcu wyszedł mi zakwas, pierwszy raz! A próbuję już 3ci rok.... wiecie, można już się lekko zirytować, więc z niecierpliwością czekałam na wyniki :) Muszę przyznać, że przeszły moje najśmielsze oczekiwania - czytałam, że barszcz zakwaszany cytryną czy czymkolwiek innym nie umywa się do takiego na zakwasie, ale... rany, to jak niebo i ziemia! :D Ten na zakwasie ma tak cudny i bogaty aromat... jest przecudowny :) Całą Wigilię mogłabym pić tylko ten barszcz, gdyby nie to, że się za szybko skończył ;) Po świętach nastawiam kolejny :) A barszcz robi się najprościej na świecie: na każde 2 szklanki mojego ulubionego barszczu (puszka.pl/przepis/5460-barszcz_czerwony_najpyszniejszy_czysty_bardzo_esencjonalny_bez_cukru_.html - tyle że bez przypraw) dałam 1 szkl. zakwasu (mój robił się 10 dni) + odrobina soli i pieprzu. Nic poza tym! :) patrycccja 2013-12-25 14:18:02.664
shiva, to było copy&paste z maila (taki dziadek! :)) więc na pewno nie pomylilam :) ja 1kg burakow + warzywa rozdzielilam na 4 weki (nic większego pod ręka nie miałam) i na każdy wek weszło 3,5 szkl. wody. czyli 3,5 litra sumarycznie. większa ilośc wody moim zdaniem tez ok, zwl. biorąc pod uwagę ze niektórzy zalewają buraki po 2-3 razy. choć 3ci raz to już wyłącznie do picia.
patrycccja 2013-12-16 14:41:51.105 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Barszcz czerwony na zakwasie buraczanym lub zakwasie na żurek (wegańska)Barszcz buraczany z domowego zakwasu (wegańska) Barszcz czerwony na zakwasie z fasolką (wegańska) Barszcz ukraiński na zakwasie buraczanym (wegańska) Barszcz (bez zakwasu) robiący się przez noc (wegańska) Wigilijny barszcz czerwony z wywarem z grzybów i chrzanem (na własnym zakwasie) (wegańska) Barszcz z rzodkwią (lakto-wege) Barszcz zakarpacki (lakto-wege) Barszcz z botwiną (lakto-wege) Barszcz ukraiński (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
izabeli 2016-03-20 01:56:41.696