
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Zdrowe kluseczki jaglane otulone makową bakaliową masąPrzepyszne śniadanie, nie tylko od święta.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 szkl. kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
1 szkl. mielonego maku rodzynki/daktyle/orzechy 1-2 łyżki oleju kokosowego 1-2 łyżki melasy Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy, by była bardzo miękka, i odstawiamy na ok. 15 minut, by stwardniała (wciągnie wodę i będzie gęsta).
W tym czasie w garnku rozgrzewamy olej, podprażamy bakalie przez 2 minuty, dodajemy mak i melasę. Można też dodać szczyptę soli lub cynamonu. Gdy kasza będzie już gęsta, przecieramy ją przez durszlak lub (łatwiej) mielimy. Powstaje gęsta masa, z której z łatwością lepi się kuleczki konsystencją przypominające kluski leniwe. Mieszamy je z masą makową i podajemy do stołu! Wskazówki i uwagi:Takie kluski smakują też pysznie na słono np: do leczo.
Nadesłał(a) ~Panak,
dnia: 2015-03-09 19:33:03.461
Źródło/autor przepisu: Autorski: Ola Panak
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kulki-kluseczki jaglane ze "śmietanką" bananowo-migdałową (wegańska)Makowa pychota - niby jogurcik makowo-bakaliowy (wegańska) Mazurek z płatków owsianych z masą bakaliową (wegańska) Kluseczki z pęczaku (lakto-wege) Frytki na zdrowo (wegańska) Awaryjne kluseczki oliwkowo-pomidorowe (lakto-wege) Placek makowy (bez ograniczeń) Tort makowy (wegańska) Pierożki makowe (wegańska) Zdrowe zielone lody (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Dana 2015-03-11 14:56:25.008