7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Lukier królewski "na budyniu" (bez białka i żelatyny)Naszym sekretnym składnikiem jest skrobia - bardzo mocno zagęszcza, nadaje całości kleistości, elastyczności, ale też utrzymuje wilgotność. W lukrze do dekorowania pierniczków zastąpi nam ubite białko jajka. Nie ma idealnie takich samych właściwości, ale taki lukier doskonale nadaje się do wykonywania precyzyjnych zdobień :) Nie rozlewa się i nie wysycha tak szybko, jak zwykły lukier. Można nim wykonać niezłe cacka :D
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [12]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1/2-1 szkl. cukru pudru
3 łyżki mleka, u mnie sojowe 1 idealnie płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (każda skrobia będzie ok) 2 łyżki oleju ew. 2-3 krople aromatu do ciast - polecam pomarańczowy lub cytrynowy, odjazd! ew. kilka łyżeczek wody barwniki: sok z buraków, marchewki, szpinaku, pietruszki, sok wiśniowy i inne owocowe, kurkuma, kakao holenderskie Przygotowanie:Mleko i skrobię mieszam w malutkim garnuszku, dodaję olej, wstawiam na gaz i mieszając cały czas (!) doprowadzam do zagotowania. Jak przestaniecie mieszać, to zrobi się klucha w oleju - zostaliście ostrzeżeni, więc to będzie wyłącznie wasza wina ;). Kiedy masa zgęstnieje, chłodzę ją trochę mieszając. Dodaję aromat i 1/2 szkl. cukru pudru, mieszam aż masa będzie jednolita. Dodaję więcej cukru aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, a jak przeholuję, to rozrzedzam dodając po pół łyżeczki do łyżeczki wody.
Lukier powinien być idealnie gładki, jednolity, gęsty, a jednocześnie lekko lejący. Jeśli da się go łatwo mieszać, będzie się też dał łatwo wyciskać. Gotowy lukier przekładamy do tutek (kupnych lub z papieru do pieczenia - najlepiej przygotować je na samym początku), odcinamy maleńki rożek tworząc otwór 1-2 mm średnicy i gotowe :) Lukier można oczywiście rozmaicie barwić (dodajemy małe ilości płynów!), ale tego nie trzeba już nikomu tłumaczyć :) Wskazówki i uwagi:Lukier królewski zostawiony w przykrytym garnku nie zsycha się "na kamień" jak klasyczny lukier. Pozostaje elastyczny dłuższy czas i można go bez problemu używać co najwyżej dodając odrobinę wody. Najlepiej jednak od razu przełożyć go do tutek - wtedy może dłużej poczekać na swoja kolej :)
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2013-12-17 22:39:24.806
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Patrycjo chcialam zrobic lukier z Twojego przepisu ale nie udał się.Zmieniłam kolejność:do mleka wsypałam skrobie i podgrzałam.Kiedy masa zaczęła gęstnieć mała strużką wlewałam olej stale mieszając.Udał się.Dziękuję za przepis.Pozdrawiam
~basia 2015-12-20 22:44:37.411
kezia, spróbowałabym jeszcze raz. Malutki garneczek, mały palnik, nie podgrzewać zbyt intensywnie, cały czas mieszać. A jak nie to zrobić większą ilość bazy, np. 3 porcje, bo wtedy na pewno będzie łatwiej. A do lukru wykorzystać 1/3 masy. Musi się udać :)
Olej niestety jest potrzebny, bo masa i tak dość szybko wysycha, a bez oleju byłoby jeszcze gorzej. patrycccja 2015-03-04 16:20:30.874 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Lukier (wegańska)Niskokaloryczny majonez (z białka) (ovo-wege) Deser cytrynowy królewski (ovo-wege) BIGOS KRÓLEWSKI (na Wigilię i nie tylko) (wegańska) Gofry z budyniem (bez ograniczeń) Szarlotka z budyniem (wegańska) Muffinki cytrynowe z lukrem (wegańska) Oponki wegańskie z lukrem (wegańska) Placek z jabłkami i budyniem (wegańska) ciasto z budyniem "rafaello" (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
patrycccja 2016-02-07 10:17:59.047