Czytając listę składników potrzebnych do tortu, będziecie przerażeni. Ten tort ma z milion kalorii! Przygotowałam go na wegańską Wigilię w gronie znajomych wegan i wegetarian.
W misce łączymy ze sobą suche składniki na ciasto, dodajemy mokre i dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto jest za gęste, dolewamy mleka sojowego.
Przekładamy do wysmarowanej olejem tortownicy i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Jeśli nie, zostawiamy w piekarniku jeszcze na chwilę.
Gdy ciasto ostygnie, kroimy je na 3 części. Odsączamy wiśnie z zalewy, nie wylewając jej.
W garnku rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady. Pasek czekolady drobno siekamy lub "skrobiemy" za pomocą noża lub obieraczki do warzyw. Ubijamy 1 puszkę zimnego mleka kokosowego. Pod koniec ubijania bardzo powoli wlewamy roztopioną i przestudzoną gorzką czekoladę, a gdy ładnie się wymiesza, dodajemy wiórki czekoladowe.
Spód biszkopta delikatnie nasączamy sokiem z wiśni i smarujemy cienką warstwą dżemu wiśniowego. Nakładamy 2-3 łyżki masy czekoladowej i dokładnie rozprowadzamy. Na masie układamy odsączone z zalewy wiśnie, lekko dociskając. Wiśnie przykrywamy pozostałym kremem i nakładamy kolejny płat biszkoptu.
W mikserze ubijamy drugą puszkę mleka kokosowego. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Powtarzamy czynność tak jak w przypadku spodu, czyli lekko nasączamy biszkopt, smarujemy dżemem i nakładamy całą bitą śmietanę kokosową. Przykładamy trzecim biszkoptem - wierzchem tortu.
Tort wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia oblewamy wierzch lub cały roztopioną gorzką czekoladą z dodatkiem jednej łyżeczki oleju kokosowego. Dzięki temu czekolada będzie płynniejsza i błyszcząca.
Fermina_Daza 2013-12-27 18:22:46.095