
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 kg pomarańczy
750 g cukru Przygotowanie:
Wybierz najładniejsze pomarańcze, bez plamek. Starannie je umyj, nakłuj ostrym, cienkim nożem i zanurz we wrzącej wodzie. Po pół godzinie ostudź owoce pod wodą, aż będą całkiem zimne. Pozostaw w zimnej kąpieli przez dobę, aby zmiękły. Często zmieniaj wodę.
Następnie odsącz je, rozdrobnij nożem usuwając pestki i błonkę. Rozpuść cukier w garnku, gotuj przez 5 min., dodaj owoce, ciągle gotując. Konfitura jest gotowa, gdy zgęstnieje i nie przylega do garnka.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Aha, no i w końcu nie napisałam, że to faktycznie działa - moja skórka pomarańczowa nie jest gorzka - tzn. ma goryczkę, ale nie jest bardzo gorzka.
To też jest kwestia wybrania dobrych pomarańczy - różne odmiany mają mniej lub bardziej gorzką skórkę - i to jest na prawdę DUŻA różnica. ~Ania 2010-04-15 16:36:51.757
Ja konfitury nie robiłam, ale już kilka razy robiłam domową skórkę pomarańczową i obie moje babcie zalecają moczenie jej w wodzie przed przygotowaniem, właśnie żeby pozbyć się goryczy. Jedna zaleca moczenie jedno-, a druga trzydniowe.
Może Wam to pomoże :) ~Ania 2010-04-15 16:35:05.139 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Konfitura z jarzębiny (wegańska)Konfitura jabłkowa (wegańska) Omlet z konfiturą wiśniową (bez ograniczeń) Agrestowe konfitury z ziołami (wegańska) Kompot z konfitur poziomkowych (wegańska) Konfitura bzowo-winogronowa (wegańska) Konfitura imbirowo-winna (wegańska) Papierówki zapiekane z konfiturą (wegańska) Konfitura z płatków róż (wegańska & RAW) Ciasto czekoladowe z dodatkiem konfitury (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~pat 2010-04-16 20:19:26.016