7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:500 g mąki (2,5 szklanki)
150 g cukru (8 łyżek) 130 g margaryny 60 g drożdży 1 szklanka mleka 5 żółtek cukier waniliowy lub esencja zapachowa tłuszcz do formy Przygotowanie:Z łyżki letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować rozczyn. Zostawić go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 15 min.).
Zagotować mleko i zalać nim 1/3-1/2 ilości mąki. Zaparzoną mąkę dokładnie rozetrzeć łyżką tak, aby nie powstały grudki. Gdy przestygnie, połączyć z rozczynem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z podrośniętą zaparzoną mąką, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania wlać roztopioną i ostudzoną margarynę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ręki. Wyłożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem do 1/3 wysokości i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto piec 50-60 min. w średnio gorącym piekarniku. Po wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-12-21 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Z.Wodecki
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Zapażanie mąki jest stosowane po to aby ciasto było dłużej świeże i polega na zagotowaniu mąki z mlekiem
~samahid 2005-03-17 00:00:00.0
Pyszna baba polecam.Nie jest trudna do zrobienia i zawsze sie udaje.Pozdrawiam
autor anonimowy 2003-04-25 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Ziemnaczane placki parzone (wegańska)Kawa parzona po turecku (wegańska) Oszukane baba ghanoush (wegańska) Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini (wegańska) Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini z warzywami (wegańska) Ciasto drożdżowe (bez ograniczeń) Bułeczki drożdżowe 1 (bez ograniczeń) Bułki drożdżowe (bez ograniczeń) rogaliki drożdżowe (bez ograniczeń) Ciasto drożdżowe 2 (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
autor anonimowy 2005-06-13 00:00:00.0