
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Mielona skórka pomarańczy/mandarynki/grejfrutaDoskonała przyprawa do ciast i deserów, a nawet dań obiadowych.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:3 lub 4 pomarańcze
1 grejfrut 6 lub 7 mandarynek Przygotowanie:
Owoce umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć ściereczką.
Skórkę pomarańczy i grejfruta zetrzeć na tarce (średnie/duże oczka). Mandarynki obrać, skórkę oczyścić nożem z białej błonki (zeskrobując białą część ostrzem). Próbowałam również skórkę pomarańczy oskrobać z białej błonki nożem, ale jednak lepiej jest zetrzeć ją na tarce. Skórki pozostawić na kilka dni, aż wyschną na kamień (ok. 3 dni w temp. pokojowej). Skórki, które oskrobałam nożem (z mandarynek i testową z pomarańczy) pozostawiłam na papierze śniadaniowym, natomiast skórki starte na tarce zostawiłam na talerzu. Gdy skórki już są suche jak pieprz, mielimy je w młynku do kawy na pył. Przesypujemy do słoiczka, mieszamy i gotowe. Wskazówki i uwagi:Proporcje mogą być oczywiście dowolne, jednak polecam dawać więcej mandarynek i pomarańczy, a grejfruta tylko odrobinkę. Początkowo chciałam każdy z owoców pakować oddzielnie do słoika, ale stwierdziłam, że to nie ma większego sensu.
![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Domowa skórka kandyzowana (wegańska)Kotlety mielone z kapusty (ovo-wege) Kotlety mielone z boczniaka (bez ograniczeń) Kotleciki mielone z grochu i soi (wegańska) Ulubione kotlety mielone (z granulatu sojowego) (wegańska) Orzeźwiająca sałata z pomidorami i mandarynkami (lakto-wege) Konfitura z pomarańczy (wegańska) Sałatka gotycka z cykorii i mandarynek z miodowym jogurtem (lakto-wege) Sałatka z kiwi, mandarynek i sałaty z sosem twarożkowym (lakto-wege) Surówka z kapusty pekińskiej z orzechami i mandarynkami (wegańska & RAW) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |