7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Śniadaniowe ciasto kokosowo-daktyloweDelikatne, puszyste i wilgotne. Proste w wykonaniu, bez zbędnych przypraw. Bez cukru, za to słodzone daktylami. Tanie. Nie czuć, że jest razowe. Idealne na deser i na śniadanie :DPrzeróbka piernika orkiszowego śliwkowego.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: keksówka 30 cm100 g wiórków kokosowych
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej drobnomielonej 20 g mąki kukurydzianej spora szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczy/mandarynki/grejfruta (można zrobić samemu) 1 szkl. schłodzonego kleiku z siemienia: 15 g siemienia lnianego (1 czubata łyżka) na 1 szkl. wrzątku 200 g daktyli + 1 szkl. wrzątku 80 g oleju rzepakowego zapach pomarańczowy (10ml) 1/4 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy 2 łyżki octu spirytusowego 1 łyżka oleju do wysmarowania keksówki Przygotowanie:Wiórki uprażyć na suchej patelni. Odstawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z solą, sodą, proszkiem, mieloną skórką i wiórkami. Daktyle zalać wrzątkiem i gotować, aż woda odparuje (2 lub 3 łyżki syropu z gotowania można zachować). Zmiksować na gładką pastę w malakserze/blenderze z płaskimi ostrzami. Przygotować kleik z siemienia lnianego. Keksówkę wysmarować olejem. Piekarnik nagrzać (można rozgrzać go na termoobiegu, ale piec będziemy na dolnej grzałce w temp. 150˚C). Kleik schłodzony w lodówce zmiksować ręcznym mikserem (opcja turbo, 3 min.) z olejem i zapachem pomarańczowym. Masa powinna być puszysta, dość gęsta (nadal będzie jednak płynna). Dodać masę daktylową, ponownie zmiksować. Następnie dosypywać po trochu mieszanki mącznej, miksując. Ocet wymieszać z sokiem z pomarańczy. Wlać do ciasta i szybko, ale dokładnie zmiksować. Przełożyć do keksówki, wyrównać i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę w temp. 150˚C (dolna grzałka, środkowa półka). Potem lekko uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić ciasto w środku, aż ostygnie. Schować do lodówki, jeść następnego dnia. Wskazówki i uwagi:Jadłam ciasto tuż po ostygnięciu, ale jednak, jak każde ciasto, lepsze jest następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce.
Oczywiście ciasto można polać polewą, przełożyć dżemem lub kremem.
Nadesłał(a) martina,
dnia: 2015-03-21 16:41:38.915
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Ciasto owsiano-daktylowe (wegańska)Ciasto daktylowe z orzechami (ovo-wege) Ciasto daktylowo-pomarańczowe (wegańska) Ciasto marchewkowo-daktylowe (wegańska) Placek daktylowy z lukrem kokosowym (ovo-wege) Daktylowe ciasto z pysznym sosem (bez ograniczeń) Ciasto kokosowe (bez ograniczeń) Ciasto pestkowo-daktylowe bez cukru (wegańska) Mazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański) (wegańska) Ciasto daktylowe z gałką muszkatołową lub cynamonem (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |