7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Bezglutenowe ciasto bananowe z gruszkami i orzechami

Skoro sama szefowa zachwala, to muszę spróbować - pomyślałam. A że jabłka mi już nieco spowszedniały (zimą jakoś więcej ich w mojej diecie), to postanowiłam poeksperymentować z innymi owocami. Rezultaty zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie, bo ciasto - mimo paru istotnych zmian - wyrosło, szybko znika z foremki, a do tego jest bardzo łatwe.

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na keksówkę ok 40 x 11 x 7 cm

3 duże bardzo dojrzałe banany
1/4 szklanki cukru trzcinowego lub innego słodzidła
3 niewielkie dojrzałe gruszki
1/3 szklanki oleju
2 garście orzechów włoskich
2 szklanki mąki (proponuję jaglaną z gryczaną, proporcje 50/50)
1 łyżka sody
szczypta soli

opcjonalnie:
- aromat (mi pasuje rumowy, ale migdałowy też byłby dobry)
- kilka łyżek kakao/karobu
- 1/2 lub 1/3 szklanki otrębów owsianych lub gryczanych

Przygotowanie:

Nastawić piekarnik na 180 st.C, żeby zdążył się nagrzać. Keksówkę wyłożyć papierem.

Banany skroić do miski na półksiężyce grubości ok 5mm.
Dodać słodzidła. Mieszać widelcem, aż część bananów zamieni się w papkę, a w tej papce będzie jeszcze trochę całych kawałków.

Dodać zblendowaną wcześniej jedną gruszkę, olej, orzechy pokruszone na ćwiartki, mąkę, sodę, sól + opcjonalnie aromat, kakao/karob i otręby.
Po wymieszaniu do masy dodać pokrojone w kostkę dwie gruszki.

Masę przełożyć do keksówki. Piec w temperaturze 180 st. przez ok 50 minut.

Wskazówki i uwagi:

Mam niską tolerancję na słodkie, więc jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta, to lepiej niech da więcej słodzidła.

Ponieważ ciasto jest składnikowo bardzo mokre, może zdarzyć się, że będzie potrzebne dłuższe pieczenie. Polecam po 45 minutach sprawdzić wilgotność ciasta. Ponieważ badanie patyczkiem może być błędne (banany i gruszki są mokre), warto rozkroić ciasto po środku na 3 cm głębokości i rozchylić. Jeśli na tej wysokości będzie upieczone, to znaczy, że jest już gotowe.
Nadesłał(a) Chelonia, dnia: 2014-01-31 11:23:45.289
Źródło/autor przepisu: modyfikacja piernika z jabłkami: http://puszka.pl/przepis/2321-piernik_z_jablkiem_z_musu_jablkowego_.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zrobiłam jak w przepisie, używając mąki gryczanej i owsianej (1:1). Wyszedł zakalec. Co mogło pójść nie tak?
~łączka 2016-01-27 23:12:41.382

Rewelacyjne i w dodatku bardzo proste. Smakuje zarówno miłośnikom eksperymentów, jak i zwolennikom kuchni tradycyjnej.
~Gocha 2015-11-10 20:19:00.449

Pycha :)
~Anka 2015-02-19 13:51:47.181

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasto bananowe (wegańska)
Pasta serowa z gruszkami i orzechami włoskimi (lakto-wege)
Chleb gryczany z orzechami, gruszkami i syropem klonowym (wegańska)
Ciasto czekoladowe z wiśniami (bezglutenowe) (wegańska)
Ciasto daktylowe z orzechami (ovo-wege)
Ciasto bananowo-bakaliowe (wegańska)
Ciasto bananowe z cynamonem (wegańska)
Ciasto czekoladowo - bananowe (wegańska)
Kruche ciasto z masą czekoladową i waniliowymi gruszkami (bez ograniczeń)
Marcepanowe ciasto z gruszkami i jezynami w syropie klonowym (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas