
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Ser wegański, który się topi (na grzybku tybetańskim)Masa serowa wegańska, która rozłożona na pizzy czy kromce chleba i zapieczona w piekarniku rozpłynie się i będzie smakowała jak roztopiony żółty ser.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:- ok. 1,5-2 szklanki "kefiru" z mleka sojowego zrobionego na grzybku tybetańskim - po odcedzeniu grzybka (http://grzybektybetanski.pl/) i odlaniu serwatki
- 500-700 g ziemniaków ugotowanych, ostudzonych i bez skórek - 1 łyżka suszonej cebulki lub 2-3 łyżki cebuli smażonej - 4-5 łyżek oliwy z oliwek - sól - sporo, ale orientacyjnie 1 czubata łyżeczka lub więcej, żeby uzyskać smak podobny do serowego Przygotowanie:
Nic prostszego. Wystarczy zmiksować te składniki na gładką, gęstą masę w blenderze. Gotowe.
Wskazówki i uwagi:Taki ser można wykładać od razu na zapiekanki lub pizzę i zapiekać w piekarniku. W lodówce można przechowywać nawet 5-6 dni, wtedy stężeje, ale zapiekany znowu fajnie się rozpłynie. Z czasem zaczną się w nim robić dziurki, pęcherzyki powietrza, bo bakterie nadal w nim pracują, jak drożdże w surowym cieście.
Nadesłał(a) ~Tamara Kurowska,
dnia: 2014-04-08 10:31:18.41
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Zrobiłam. I tak: faktycznie się topi, ciągnie i przypomina ser po zapieczeniu. My jedliśmy na pizzy. Dla wegan, którzy tęsknią za roztopionym serem to świetne rozwiązanie. Niestety też śmierdzi jak zapiekany ser, a za tym jakoś nie tęskniłam :(
Na przyszłość doprawiłabym masę czymś ostrym. Teraz dodałam tylko soli, kurkumy i słodkiej papryki (dla koloru bardziej niż dla smaku). Dałam podsmażoną cebulę, 1/2 kg ziemniaków i 1,5 szklanki "kefiru tybetańskiego". Wydaje mi się, że ostra papryka albo chilli w proszku byłoby tu na miejscu. Zdecydowanie do powtórzenia, bo proste i robi się błyskawicznie. Tylko ten zapach serowy... ~Marta 2014-06-20 15:39:55.541
A ja się właśnie zastanawiałam, czy kefir sojowy na grzybku tybetańskim można do czegoś użyć, bo taki "sam" już mi się znudził. Zwykle dosładzam czymś i jem z owocami i płatkami kukurydzianymi.
Wypróbuję i zobaczymy co z tego wyniknie. Drogie nie jest i szybko się robi. Zdam relację co i jak. ~Marta 2014-06-20 02:24:13.131 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kefir z grzybka tybetańskiego (wegańska & RAW)Zapiekane ziemniaki z serem topionym (lakto-wege) Wegański ser (wegańska) Kremowa zupa pieczarkowa z serem topionym i pleśniowym (lakto-wege) Niby-ser (wegański) (wegańska) Tosty z wegańskim "serem" (wegańska) Ser topiony wegański (wegańska) Wegański ser z migdałów pikantny RAW (wegańska & RAW) Omlet "grzybek" (ovo-wege) Grzybki marynowane (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
patrycccja 2014-06-20 22:02:32.831