
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Bezglutenowa szarlotka (bez cukru)Spontanicznie stworzona szarlotka, której smakiem zachwyca się nawet moja mama! :)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:ciasto:
- 3 łyżki amarantusa lub kaszy jaglanej** - 210 g mąki ryżowej - 190 g mąki kukurydzianej - 50 g płatków migdałowych - 2 łyżki ksylitolu (lub słodu/syropu, ale wtedy trzeba dodać trochę mąki) - 170 g oleju kokosowego - (opcjonalnie) szczyptunia kamienia winnego - 1 łyżka skrobi ziemniaczanej - 1-2 łyżki zimnej wody - szczypta soli morskiej masa: - 9 małych jabłek - cynamon - imbir - gałka muszkatołowa - (opcjonalni-e) odrobina syropu z agawy - (opcjonalnie) szczypta agaru Przygotowanie:
Ciasto:
1. Olej kokosowy najlepiej zostawić na noc w temp. pokojowej, żeby zrobił się miękki (ale nie może przybrać zupełnie płynnej konsystencji!) 2. Amarantus lub kaszę jaglaną mielimy w młynku do kawy na mąkę. To samo z płatkami migdałowymi i ksylitolem (osobno). 3. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól, ksylitol, skrobię ziemniaczaną i ew. kamień winny. 4. Suchą mieszankę wysypujemy na blat, dodajemy olej kokosowy i mieszamy nożem (jak ciasto kruche). LUB 4b. Mąki przesypujemy do malaksera, dodajemy olej kokosowy i mieszamy aż powstanie al a kruszonka. 5. Dodajemy wodę i zlepiamy (nie wyrabiamy!). Odstawiamy. 6. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni (można później - mój piekarnik bardzo długo się nagrzewa). Masa: 1. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach. 2. Przekładamy do garnka i podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu. 3. Kiedy troszkę zmiękną, dodajemy cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, ew. syrop z agawy i agar. Jeszcze chwilę podgotowujemy. I wtedy: 7. Do foremki wlewamy kapkę oleju i rozsmarowujemy pędzelkiem. 8. Ciasto rwiemy na kawałki, część odkładamy na kruszonkę (do tej części można dodać więcej mąki kukurydzianej i syropu z agawy), resztą "posypujemy" foremkę, ugniatamy rękoma i nakłuwamy widelcem. 9. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez 15-20 min na 2 poziomie od dołu. 10. Wyjmujemy, wylewamy na ciasto masę jabłkową, posypujemy kruszonką i jeszcze pieczemy w 190 st. C przez 35-40 min. Wskazówki i uwagi:** W cieście będzie wyczuwalny posmak amarantusa, więc jeśli nie przepadamy za jego smakiem, możemy użyć kaszy jaglanej :)
Na początku nie dopiekł mi się spód, więc wstawiłam ciasto jeszcze raz do piekarnika, ale na najniższy poziom i podpiekałam 15 min. Kroić i konsumować kiedy zupełnie ostygnie!! :) ![]() Źródło/autor przepisu: https://www.facebook.com/healthomania
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() Nowe komentarze:
Kawałek został na kolejny dzień, już nie była tak sypka
(raczej jak "normalne" kruche ciasto). Jeszcze pyszniejsza! Anka_Sz 2014-05-13 10:35:11.24
Ciasto bardzo smaczne, ale piekielnie się kruszy, trzeba być ostrożnym przy przekładaniu ;).
Anka_Sz 2014-05-12 20:50:14.875 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pyszna szarlotka bez cukru (wegańska)Szarlotka jaglano-ryżowa (bezglutenowa) (wegańska) Szarlotka sypana bezglutenowa (kukurydziana) (wegańska) Śliwkowe ciasto bez cukru (wegańska) Sernik brzoskwiniowy, prawie bez cukru (bez ograniczeń) Powidła śliwkowe (bez cukru) (wegańska) Mus jabłkowy (bez cukru) (wegańska) Ciasto pestkowo-daktylowe bez cukru (wegańska) Figowe batoniki muesli bez cukru (lakto-wege) Mleko sojowe bez soli i cukru (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Agrawa 2015-10-02 10:58:11.075