7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:ciasto:
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki, 15 dag margaryny, 10 dag (1/2 szklanki) cukru pudru, 3 żółtka krem: 1 1/2 szklanki mleka, 2 całe jaja, 2 żółtka, 15 dag (8 łyżek) cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy lub esencja zapachowa Przygotowanie:Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce (30-60 min). Foremki starannie wylepić ciastem. Przygotować krem. Zagotować mleko. Jaja i żółtka utrzeć z cukrem, cukrem anilinowym i mąką ziemniaczaną. Wrzące mleko wlewać cienkim strumieniem do utartych żółtek, ciągle mieszając. Naczynie ustawić na parze i nie przerywając mieszania zagęścić krem. Ostudzony krem nałożyć do foremek z ciastem. Foremki przykryć krążkami z ciasta dokładnie zacisnąć brzegi, nakłuć widelcem, wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-12-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Z.Wodecki (wodecki@kki.net.pl)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Ciasteczka śmietankowe (lakto-wege)Koktajl truskawkowo-śmietankowy (lakto-wege) Babeczki z rabarbarem (ovo-wege) Owocowe babeczki (wegańska) Babeczki biszkoptowe (ovo-wege) Babeczki kokosowe (bez ograniczeń) Babeczki waniliowe (bez ograniczeń) Babeczki truskawkowe (wegańska) Babeczki cytrynowe (wegańska) Chrzan tarty w słoikach (śmietankowy) (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |