7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Czekoladowy tofurnik na orzechowym spodzie

Tofurnik jest bezglutenowy (należy zwrócić uwagę na skład budyniu, lecz z reguły są bezglutenowe).

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na formę o średnicy nie większej niż 22 cm

Masa

4 kostki tofu naturalnego, każda po 180 g
1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
sok z 1 cytryny
1 mała pomarańcza
1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej, z podanej ilości ciasto nie jest zbyt słodkie)

Spód

70 g orzechów włoskich
100 g migdałów bez skórki
30 sztuk daktyli
1 duża łyżka masła orzechowego
2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Orzechy i migdały mielimy w blenderze, a następnie przekładamy do miseczki. Do blendera wrzucamy daktyle, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na chwilkę. Zmielone orzechy łączymy z roztopionym olejem kokosowym i masłem orzechowym. Daktyle miksujemy wraz z wodą i dodajemy do orzechów, mieszamy. Powinna wyjść lepka, lecz dosyć zwarta masa.

Blaszkę smarujemy dowolnym olejem, wykładamy masą z orzechów i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Pomarańczę parzymy wrzątkiem i dokładnie szorujemy. Następnie ścieramy z niej skórkę. Tofu blendujemy z sokiem z całej cytryny i z sokiem z połowy pomarańczy. Dodajemy cukier puder, kakao i budyń (proszek), a następnie ponownie blendujemy.

Siekamy 1/2 tabliczki czekolady i dodajemy do masy. Można dodać również troszkę skórki pomarańczowej, lecz służy ona do udekorowania wierzchu tofurnika.

Masę nakładamy na schłodzony spód. Pieczemy w piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Po lekkim ostygnięciu roztapiamy tabliczkę czekolady, polewamy ciasto i obsypujemy skórką z pomarańczy.

Wskazówki i uwagi:

Ciasto jemy jeszcze ciepłe, wtedy smakuje najlepiej.
Nadesłał(a) Nula, dnia: 2014-04-15 10:25:37.199
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2014/03/czekoladowy-tofurnik.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Świetny, zrobiłam z 3/4 porcji, masa tofurnikowa wg przepisu, ale spód tańszy - sproszkowany słonecznik i zmiksowane rodzynki. Niestety, nie dał się upiec w podanym czasie, był wciąż surowy w środku, więc dłużej siedział (godzinę zamiast 40 minut), przez co spód mi się nieco przypalił.
Ciasto samo w sobie pyszne, nie za słodkie. Na przyszłość pokombinowałabym może z mąką jaglaną (by zostać przy bezglutenowości produktu) zamiast części tofu :)
No i wygląda naprawdę rewelacyjnie :)
Luna7 2014-04-21 16:04:22.433

Wygląda nieziemsko, ale trochę drogi.
~hipiska 2014-04-18 23:45:21.748

jak zrobie to zjem caly sama :(
~aga 2014-04-15 20:11:58.04

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Świąteczny tofurnik pomarańczowy na spodzie ciasteczkowym (wegańska)
Baton czekoladowo-orzechowy (bez ograniczeń)
Ciasto czekoladowo-orzechowe (wegańska)
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe (wegańska)
Ciacho czekoladowe przekładane masą czekoladowo-orzechową (bez ograniczeń)
Wegańska pasta czekoladowo-orzechowa (wegańska)
Czekoladowo-orzechowy krem do kanapek lub wafli (wegańska+miód)
Błyskawiczny krem/deser/polewa czekoladowo-orzechowa (z masła orzechowego) (wegańska & RAW)
Tofurnik cytrynowo-limonkowy (wegańska)
Mini tofurnik owocowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas