7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sałatka z kaszy jaglanej i pieczonych warzyw

Kolorowa i zdrowa sałatka na bazie kaszy jaglanej, pełna aromatycznych, pieczonych warzyw. Kaszę jaglaną można zamienić na każdą inną jaką lubicie.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4-6

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 łyżeczki bulionu jarzynowego w proszku
2 marchewki
2 pietruszki
2 czerwone cebule
2-3 ząbki czosnku
kawałek dyni, ok. 250-300 g
4 łyżki oleju
1/2 pęczka natki pietruszki

Na sos:

3 łyżki oleju/oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego/ z agawy lub ew. innego płynnego słodziszcza
wędzona lub zwykła sól
świeżo zmielony pieprz
nieco wędzonej papryki

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy warzywa:
piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Przygotowujemy dwa naczynia do zapiekania (jedno z pokrywką) takiej wielkości, aby obydwa zmieściły w piekarniku razem.
Dynię obieramy obieraczką, kroimy na niezbyt duże kawałki. Przekładamy ją do naczynia bez przykrycia, wlewamy 2 łyżki oleju, dobrze mieszamy.
Pozostałe warzywa obieramy, myjemy, dobrze osuszamy, kroimy je na cienkie paseczki. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, czosnek obieramy, dodajemy do warzyw. Wszystkie przekładamy do naczynia z przykrywką, wlewamy 2 łyżki oleju, dokładnie mieszamy. Przykrywamy naczynie.
Naczynia wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20-25 minut aż warzywa będą miękkie. Studzimy.
Kaszę jaglaną wykładamy na gęste sito, przelewamy wrzątkiem, aby kasza straciła ewentualną goryczkę.
Kaszę przekładamy do rondla, zalewamy wodą w proporcji 1:2 dodajemy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywany, gotujemy do miękkości, około 20 minut. Odcedzamy jeżeli pozostał jakikolwiek płyn.
Przygotowujemy sos:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy upieczone ząbki czosnku, rozcieramy dokładnie aż zupełnie połączy się z sosem. Jeżeli sos po tym będzie miał zbyt gorzki smak można dodać syropu klonowego/z agawy.
Ciepłą kaszą mieszamy dokładnie z sosem i drobno posiekaną natką pietruszki.
Kaszę mieszamy z upieczonymi warzywami, podajemy. Polecam!
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2014-04-15 10:09:26.433
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2013/03/przepyszna-saatka-z-kaszy-jaglanej-z.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka z kaszy jaglanej z pieczonymi warzywami (wegańska)
Sałatka z kaszy jaglanej i pieczonych warzyw (wegańska)
Zupa z kaszy jaglanej i warzyw (wegańska)
Burgery z prosa (kaszy jaglanej) i warzyw (wegańska)
Sałatka z kaszy i zielonych warzyw (wegańska)
Wegeburgery z kaszy jaglanej (wegańska)
Keks z kaszy jaglanej (wegańska)
Blok "czekoladowy" z kaszy jaglanej (wegańska)
Budyń ananasowy z kaszy jaglanej (wegańska)
Sos majonezowy z kaszy jaglanej (wegańska)
Krem z kaszy jaglanej (deser) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas