7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki: na 2 formy o średnicy ok. 23 cm50 g drożdży świeżych
0,25 l mleka 500 g mąki 5 żółtek 150 g cukru cukier waniliowy szczypta soli 100 g masła ok. 50 g rodzynek lub więcej skórka cytrynowa Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży, odrobiny ciepłego mleka i paru łyżek mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, mleko, sól i wyrośnięty rozczyn, mieszamy wszystko dokładnie po trochu wlewając stopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odstawać od ręki i aż ukażą się pęcherzyki powietrza. To, niestety, trwa dłuższą chwilę... Do wyrobionego ciasta dodajemy opłukane rodzynki i skórkę cytrynową. Formy smarujemy masłem i posypujemy mąką, wkładamy do nich ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi, a nawet potroi swoją objętość, pieczemy około 50 minut w temperaturze 180°C. Jeszcze ciepłe babki wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego! :-)
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-12-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Aneta Baran
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Babka drożdżowa ze skórką cytrynową i rodzynkami (bez ograniczeń)Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową (bez ograniczeń) Babka drożdżowa z rodzynkami (ovo-wege) Babka drożdżowa z dynią, soją i rodzynkami (bez ograniczeń) Zimowy chlebek drożdżowy ze skórką pomarańczową i innymi bakaliami (wegańska) Piernik ze skórką pomarańczową (wegańska) Lemoniada ze skórką pomarańczową (wegańska) Babka pomarańczowa (ovo-wege) Babka polska z rodzynkami (bez ograniczeń) Kwas chlebowy ze skórką cytrynową lub pomarańczową (wegańska & RAW) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |