7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:1 szklanka mleka
75 g drożdży 450 g mąki tortowej 1 niepełna szklanka cukru 6 żółtek + 1 białko do posmarowania 3 torebki cukru waniliowego 0,5 kostki masła 1,5 cytryny 50 g rodzynek 15 kropli olejku arakowego masło i bułka tarta do formy Przygotowanie:Zagotować mleko. Lekko ostudzić, dodać drożdże oraz łyżeczkę mąki i cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże i utarte żółtka. Ciasto najlepiej jest wyrabiać rękami (można mikserem na małych obrotach). Roztopić masło i dodawać po 1 łyżeczce do dobrze wyrobionego ciasta i dalej je wyrabiać. Dodać skórkę startą cytryn, rodzynki, olejek arakowy i jeszcze raz wyrobić. Do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką włożyć ciasto, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto posmarować białkiem. Nagrzać piekarnik do około 200°C. Piec 35 minut.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2001-01-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Telegazeta TVP2 za "Twoim Stylem"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową (bez ograniczeń)Babka drożdżowa z rodzynkami (ovo-wege) Babka drożdżowa z dynią, soją i rodzynkami (bez ograniczeń) Babka cytrynowa (wegańska) Babka cytrynowa kiślowa (ovo-wege) Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową (bez ograniczeń) Babka polska z rodzynkami (bez ograniczeń) Konfitura z pomidorów i antonówek ze skórką cytrynową (wegańska) Kwas chlebowy ze skórką cytrynową lub pomarańczową (wegańska & RAW) Razowa cytrynowa babka z makiem (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |