7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:1 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 szkl. cukru pudru 1/4 kg margaryny 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny tłuszcz i tatra bułka do formy budyniowej Lukier: 1 szkl. cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie:Ucierać w makutrze margarynę i cukier dodając po jednym żółtka. Po ich wyczerpaniu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i otarta skórkę. Dodać sztywno ubitą pianę i mąkę ziemniaczaną, lekko wymieszać.
Formę budyniową o pojemności 1l, z kominkiem, wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułką. W ten sam sposób przygotować pokrywę. Włożyć ciasto, bardzo szczelnie przykryć, wstawić do garnka z wrzącą wodą, podstawiając pod formę patyczki. Przykryć garnek i gotować 1 1/2 godz. Forma budyniowa powinna wystawać ok. 3 cm ponad wodę. Ugotowaną gorącą babkę wyjąć z formy i póki ciepła posmarować lukrem przyrządzonym z cukru pudru roztartego z sokiem z cytryny.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2001-01-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Agnieszka (agnieszkawanke@poczta.onet.pl)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:babka gotowana 1 (bez ograniczeń)Babka gotowana "Danusia" (bez ograniczeń) Babka kawowa (ovo-wege) Babka Mateczki (ovo-wege) Babka amarantusowa (bez ograniczeń) Babka pomarańczowa (ovo-wege) Babka piaskowa 1 (ovo-wege) Babka piaskowa 6 (ovo-wege) Babka cynamonowa (ovo-wege) Babka kiślówka (ovo-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |