7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Kwaśnica - góralski "kapuśniak" z suszonymi grzybami i fasolą'Jak widzę kwaśnicę to kwiczę' (Golec uOrkiestra).Tradycyjne danie góralskie, w tej wersji tylko w wigilię, zazwyczaj z niewege dodatkami :-( Do kwaśnicy nie dodaje się żadnych jarzyn, żadnej włoszczyzny.
Średnia ocena:
[3.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [4]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:kapusta kiszona
grzyby suszone (ze 2-3 na talerz) ziele angielskie listek laurowy ząbek-dwa czosnku cebula trochę oleju sól pieprz majeranek cząber ew. kminek fasola jaś Przygotowanie:Kapustę poszatkować (ale niezbyt), odsączyć lekko tylko jeżeli jest bardzo mokra. Zalać wodą, wsypać grzyby suszone (całe, dość sporo), ziele, listek, trochę oleju i gotować. Pod koniec dodać posiekany/starty czosnek i usmażoną cebulę. Jest gotowe jak kapusta jest miękka, a zupa przyjmie lekko brązowy kolor od grzybów. Doprawić do smaku. Zupa musi być dosyć kwaśna.
Na talerz wsypać trochę ugotowanej fasoli, zalać zupą. Gotowe. Wskazówki i uwagi:Jak każde danie z kiszonej kapusty najlepsza jest na trzeci dzień (ale zwykle jej już wtedy nie ma).
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Nie bzdura, tylko taka tradycja. Też musiałam się nauczyć gotować ulubioną potrawę wigilijną mojego męża, który jest z Bielska-Białej czyli" kapuśniorkę z fasolem: ;)
~żona 2010-12-13 15:13:41.488
Dzieciństwo spędziłem na Podkarpaciu stąd nie wyobrażam sobie wigilii bez kwasu (sam dodję tu: kwasu wigilijnego, ale w moich stronach rodzinnych mówiło się po prostu: kwas) Gotowało się go wyłącznie na wigilię.
Choć mieszkam obecnie w Gdańsku w mojej rodzinie na wigilię zawsze jest kwas. Jest to "kapuśniak bez kapusty". Oto przepis - taki jak przedyktowała mi moja (nieżyjąca już) Mama: Dwie główki kapusty poszatkować, włożyć do odpowiednio dużego garnka (może być emaliowany), posolić, dodać trochę kwaśnego ciasta z dzieży (zastępczo chleba ?), zalać ciepłą wodą i odstawić pod przykryciem na ok 10 dni. Z kapusty ugotować kapuśniak lub bigos. Kwas przegotować, dodać tyle wody, by nie był zbyt kwaśny (a więc do smaku). Włożyć pokrojoną na ćwiartki cebulę, pietruszkę i marchew (pokrojone niezbyt drobno). Grzyby suszone ugotować osobno (w kwasie źle się gotują) i wlać do kwasu. Dodać tłuszczu. Po jakimś czasie włożyć kaszę jęczmienną. Na koniec zrobić zasmażkę i wlać do zupy (można nie dodawać zasmażki). Moje uwagi: UWAGA I: Kiszenie własnej kapusty jest konieczne, bo w sklepie kwasu się nie dostanie; ukiszoną kapustę odsączają i pakują w plasykowe worki "na sucho". Można sobie radzić zalewając "sklepową" kiszoną kapustę wodą i odcedzając. UWAGA II: Ja do kiszenie nie dodaję ani ciasta (niby skąd ?!), ani wody. Ubijam drewnianą pałką tak aż kapusta sama puści sok. UWAGA III: Cebulę dobrze jest po pokrojeniu przypiec na płytce. UWAGA IV: Tłuszcz to masło, w oryginalnym przepisie dawano bodajże olej. Olej lniany. UWAGA V: Ja (my, bo gotujemy wspólnie z żoną) nie daję (-emy) zasmażki. Tłuszcz (masło) dajemy jak nie zapomnimy. I tak wszyscy są zawsze zachwyceni. ~Testep 2003-09-09 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kapuśniak ze śliwkami suszonymi (wegańska)Polski kapuśniak z ciecierzycą (fasolą) i tofu wędzonym (wegańska) Kotlety z soi z suszonymi grzybami (ovo-wege) Pasztet sojowy z grzybami suszonymi (wegańska) Tofucznica z grzybami i suszonymi pomidorami (wegańska) Kostka sojowa z fasolą i suszonymi śliwkami (wegańska+miód) Sajgonki z warzywami, grzybami suszonymi i serem (lakto-wege) Żurek na serwatce z ziemniakami i suszonymi grzybami (lakto-wege) Pasztet wigilijny - sojowy z tofu i suszonymi grzybami (ovo-wege) Kotlety z soi z suszonymi grzybami i natką (ovo-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Pycha 2012-11-18 11:46:50.02