7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Barszcz wigilijny z wywarem z grzybów i czerwonym winem

Podawać z pasztecikami lub z jajkiem na twardo.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

6-8 dag suszonych prawdziwków lub podgrzybków
1,5 kg buraków
3-4 marchewki (30 dag)
1-2 pietruszki (20 dag)
1/2 selera (10 dag)
1 por
1 cebula (12 dag)
10 ziaren czarnego pieprzu
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 malutki listek laurowy

sól
cukier
sok z cytryny
1 kieliszek czerwonego wina
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Grzyby starannie opłukać, namoczyć w wodzie na 2-3 godziny i ugotować do miękkości. Włoszczyznę i 2-4 buraki obrać, opłukać i rozdrobnić. Zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy i gotować 40-50 minut.

Resztę buraków umyć (jeden zostawić na sok) i ugotować ze skórką do miękkości. Następnie odlać wodę, a buraki ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać do przecedzonego wywaru z włoszczyzny. Przecedzony wywar z grzybów wlać do barszczu, a grzyby zużyć np. do pasztecików. Barszcz podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania.

Doprawić (dla lepszego koloru) sokiem z surowego buraka, poprzednio bardzo drobno utartego, oraz solą, cukrem, sokiem z cytryny, kieliszkiem czerwonego wina i ewentualnie (na kilkanaście minut przed podaniem) roztartym ząbkiem czosnku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-01-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, autor nieznany
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

zamiast cytryny dodałam sok z kiszonej kapusty - palce lizać.
takie_cudo 2010-01-04 16:26:42.538

Tak trzymaj
~Patrycja 2005-01-03 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wigilijny barszcz czerwony z wywarem z grzybów i chrzanem (na własnym zakwasie) (wegańska)
Barszcz czerwony z wywarem z grzybów (wegańska)
truskawki w czerwonym winie (lakto-wege)
Spaghetti na czerwonym winie (wegańska)
Zupa z truskawek w czerwonym winie (wegańska)
Barszcz czerwony na zakwasie z fasolką (wegańska)
Chłodnik porzeczkowo-wiśniowy na czerwonym winie (ovo-wege)
Kwas burakowy do picia lub na barszcz czerwony (wegańska & RAW)
Barszcz czerwony z fasolką, ziemniakami i czasami z brukselką (wegańska)
Burgery z czerwonej fasoli i grzybów portobello (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas