7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

"Tofu" domowe z białej fasoli

Nie jest to ściśle rzecz biorąc tofu, ale można je stosować w podobny sposób. To mój pomysł na uproszczenie procesu domowej produkcji birmańskiego tofu, które robi się z mąki z ciecierzycy. Pysznie smakuje na kanapkach pokrojone w plastry, albo usmażone w formie obtoczonych w otrębach kotlecików.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: Dużo

200 gramów suchej fasoli jaś karłowy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
ew. chilli
1 ząbek czosnku
1 łyżka tahini
2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Potrzebne będzą
- duży garnek do gotowania fasoli
- naczynie na wywar
- słoik mieszczący ugotowaną fasolę
- blender
- prostokątne plastikowe pudełko
- czysta kuchenna ściereczka, która nie obawia się zafarbowania kurkumą :-)

Zaczynam wieczorem, od namoczenia fasoli w dużej ilości chłodnej wody. Rano odlewam wodę, fasolę zalewam świeżą i gotuję do miękkości - w zależności od charakterku fasoli zajmuje to od 40 do 60 minut.

Gdy fasola jest miękka odlewam wywar do innego naczynia, a fasolę wrzucam do słoja. Do fasoli dodaję pozostałe składniki i odrobinę wywaru. Miksuję długo do uzyskania jednolitej konsystencji. W trakcie dolewam po troszku wywar, tak żeby gotowa masa miała konsystencję gęstego purree.

Plastikowe pudełko wykładam ściereczką, która umożliwi wyciągnięcie tofu i dodatkowo je osuszy. Przekładam do niego masę i wyrównuję górę. Brzegi ściereczki układam na wierzchu tofu. Zostawiam do ostygnięcia w kuchni, a potem wkładam do lodówki.

Gdy jest już całkiem zimne, odwijam ściereczkę, przykładam wieczko plastikowego pojemnika i odwracam. Potem delikatnie zdejmuję ściereczkę. Gotowe!

Wskazówki i uwagi:

Przyprawy można dostosować do planowanego wykorzystania tofu, np. zrobić wersję smakową z wędzoną papryką albo z płatkami drożdżowymi.
Nie radzę zmniejszać ilości oliwy - podana ilość to minimum, które zapewnia odpowiednią elastyczność nie powodując drastycznego wzrostu kaloryczności ;-)
Nadesłał(a) absurdalia, dnia: 2016-12-31 18:45:16.809
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Może "fasofu"? :) Fajny przepis.
~Marta 2019-01-05 15:06:49.194

Zamiast ściereczki można użyć papieru do pieczenia. Przed wyłożeniem nim pudełka warto zgnieść go w kulkę - łatwiej dopasuje się do kształtu opakowania.
absurdalia 2017-06-20 12:07:16.138

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Fasolka biała w sosie pomidorowym (z tofu wędzonym lub bez) (wegańska)
Ser tofu (domowy) (wegańska)
Kotleciki z quinoa i białej fasoli (bez ograniczeń)
Szybkie kotlety z białej fasolki (wegańska)
Sos do spaghetti z białą fasolką (wegańska)
Biała fasola w duecie z kukurydzą (wegańska)
Fasolka po studencku (biała fasolka w sosie pomidorowym) (wegańska)
Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
Sałatka nicejska z ziemniakami i białą fasolką (ovo-wege)
Kalafior duszony w pomidorach z fasolką białą i czerwoną (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas