7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zupa: mleko z maku z pszenicą

Kuchnia litewska.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

szklanka ziaren pszenicy
4 szklanki maku
2 łyżki cukru
sól

Przygotowanie:

Pszenicę starannie umyć i namoczyć na kilka godzin.

W tym czasie przygotować mleko z maku. Mak zalać wrzątkiem i po 10 min. ostrożnie odlać z wierzchu wodę. Czynność tę powtórzyć dwukrotnie. Tak przygotowany mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę i zalać przegotowaną zimną wodą (2l). Wymieszać i zaczekać aż się ustoi. Mleko zlać, a mak zużyć np. do ciasta.

Pszenicę włożyć do lekko osolonej wody i gotować aż ziarna będą miękkie. Odcedzić na sicie i ostudzić. Dodać do przygotowanego mleka z maku. Podawać na zimno.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, Tadeusz Powichrowski
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dobre jest takie mleko z maku ? :)
I czy mozna uzyc czegos innego niz maszynka ? np miksera?blendera ?
OpenWorld 2012-06-12 12:24:05.548

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa ze skiełkowanej pszenicy (wg Małachowa) (wegańska)
Pszenica z truskawkami (lakto-wege)
"Tatar" z pszenicy (wegańska)
Kalafior z pszenicą (wegańska)
Legumina z maku (ovo-wege)
Deser z pszenicy z bakaliami (wegańska)
Trzy kolory z pszenicą (wegańska)
Pszenica z jabłuszkiem i bakaliami (wegańska)
Kotlety z pszenicy z majerankiem (wegańska)
Mleko sojowe (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas