7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Brokuły zapiekane pod beszamelem

Średnia ocena: [3.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

brokuły
masło
ser żółty (najlepiej mozzarella)
ew. ugotowane ziemniaki

sos beszamelowy - postać najprostsza:
masło/olej
mąka
mleko
sól
pieprz

Przygotowanie:

Brokuły ugotować na pól twardo w wodzie lub w kuchence mikrofalowej. W międzyczasie przygotować beszamel - przygotować białą zasmażkę, dodać do niej mleko i przyprawy (zobacz szczegółowy przepis).

Brokuły ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej masłem (w wersji do mikrofali masło pominąć lub odrobinę położyć na brokułach), zalać sosem beszamelowym i posypać startym serem, najlepiej mozzarella. Zapiekać do momentu lekkiego zbrązowienia sera.

Wskazówki i uwagi:

Można to uzupełnić ugotowanymi i pokrojonymi w plasterki ziemniakami, które wtedy kładziemy na dno.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-01-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przemek Gostkiewicz z pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Smaczny przepis, mam zamiar go wykorzystać. Kocham brokuły !
~paulinka13 2006-03-22 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Beszamel w wersji zwykłej i do zapiekania (lakto-wege)
Dynia zapiekana z pomidorami pod beszamelem (wegańska)
Cebula młoda i jajka na twardo zapiekane pod beszamelem (bez ograniczeń)
Brokuły zapiekane pod sosem serowym (lakto-wege)
Naleśniki ze szparagami i beszamelem (bez ograniczeń)
Zapiekanka z ziemników i kapusty z grzybami (pod beszamelem) (wegańska)
Oryginalna grecka musaka dla wegetarian (pod beszamelem) (lakto-wege)
Brokuły z ciecierzycą (wegańska)
Brokuły z makaronem (wegańska)
Brokuły ze słonecznikiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas