7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Bliny - placuszki/ naleśniki gryczano-pszenne na mleku i śmietanie

Można jeść je na śniadanie, obiad i kolację. Podaje się do nich masło, śmietanę lub dżem i popija herbatą lub kawą.



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki pszennej
3 dag drożdży
1 szklanka mleka
1 szklanka gęstej śmietany
3 jaja
sól
olej do smażenia
masło do smarowania blinów

Przygotowanie:

Z mąki pszennej, drożdży i kilku łyżek ciepłego mleka robi się rozczyn i odstawia w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.

Następnie dodaje się mąkę gryczaną, śmietanę, żółtka, sól i rozprowadza mlekiem, a całość ostrożnie miesza z ubitymi białkami. Ciasto ponownie odstawia się, aby urosło.

Na rozgrzaną patelnię leje się olej, następnie przeciera się ją nadzianą na widelec cebulą lub surowym kartoflem, aby zebrać nadmiar tłuszczu. Ciasto cienką warstwą (do 1 cm) rozlewa się na całą patelnię i smaży jak naleśniki z obu stron. Bliny układa się warstwami na półmisku (smarując cienko masłem, aby się nie sklejały).
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-01-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, autor nn
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bliny - placuszki gryczano-pszenne (bez ograniczeń)
Bliny pszenne jabłkowe (bez ograniczeń)
Naleśniki gryczano-kukurydziane (bezglutenowe) (ovo-wege)
Naleśniki pszenno-gryczano-cynamonowe (wegańska)
Bliny ejtuńskie - na zsiadłym mleku (lakto-wege)
Naleśnik z mąki pszennej i grochowej (wegańska)
Wegańskie naleśniki na mleku kokosowym (wegańska)
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mlekiem i śmietaną (lakto-wege)
Farsz do naleśników ze szpinaku z żółtym serem i śmietaną (lakto-wege)
Bliny na piwie (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas