7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Samosy z prostym, łagodnym nadzieniem- Komentarze do przepisu -
tak, zdecydowanie byla to wina maki. Z pszenna wszystko poszlo gladko - eksperymenty mozna sobie zostawic na nadzienie :)
gzozia 2012-01-05 21:35:18.717
no a mi wyszla katastrofa. Zamiast maki razowej wzielam zytnia i to chyba zadecydowalo. Ciasto caly czas strasznie sie lepilo, trzeba bylo dosypac drugie tyle maki. Mimo to, oderwanie cista od stolu bylo dużym wyswaniem :( Piekly sie 45 minut w 180 stopniach i - nic dziwnego - byly nieco twardawe. Cale szczescie sprawdzone nadzienie z ziemniakami i groszkiem w curry uratowalo obiad...
gzozia 2012-01-05 17:52:04.079
Samosy wyszły rewelacyjnie.Na drugi dzień zostały tylko dwa po tym jak wszyscy je zaczeli jeść :P
Można je w dowolny sposob formowac-rozne ksztalty ,wielkosci itd. :) Ja piekłam w piekarniku około 30 minut w 180 stopniach. Farsze zrobilam rozne - na słodko(ale ta opcja najmniej mi smakowala),z kalafiorem i cebulką.warzywami i ryzem brązowym oraz moj ulubiony z grochem zoltym,cebula i sosem sojowym oraz przyprawami :) Ciasto robi sie błyskawicznie,jedynie wczesniej radze przygotowac farsz zeby troche ostygl :) OpenWorld 2011-07-02 15:09:03.989
Piekłam koło 20 minut, aż nie zbrązowiały. Po prostu warto zerkać na piekarnik i je obserwować.
~Silverka 2011-05-23 14:14:13.824
Kocham to danie, jest już jednym z moich ulubionych. Kontrast suchego ciasta i mokrego farszu, mniam :) Z ciasta wyszło mi 8 pierogów, a nadzienia została połowa. Great Soya bless You!!
~Ripley 2010-09-04 18:52:53.371
dwie trzecie szklanki. gdyby były 2 do 3 to by było 2-3 :)
~fiona 2010-07-16 15:52:49.001
Wyszło mi kilkanaście takich pierogów, choć byłam wtedy jeszcze niedoświadczona i lepiłam ze zbyt grubych placków.
xxl 2010-07-15 21:11:56.074
I ile wyjdzie samosów? Tyle co na zdjęciu czy tam już parę pożartych zostało ;)?
~Ripley 2010-07-15 13:30:43.978
W jakiej temperaturze i jak długo piec? Pzdr.
~Ripley 2010-07-10 02:19:04.824
wyszly super, nawet mamie smakowaly;) zamiast smażenia-
upiekłam. Zrobilam z troche innym nadzieniem, bo nie mialam polowy składników, ale i tak wyszły smaczne. Będę eksperymentować;) ~Silverka 2010-04-23 19:26:36.946
Samosy chodzily juz za mną od jakiegoś czasu- ale jakoś nie miałam odwagi wczesniej ich robić, dopiero dziś się za nie wzięłam. Zobaczymy jak wyjdą;) W przepisie wyglądają wspaniale;)
~Silverka 2010-04-23 13:56:15.674
Nie nazwałabym tego samosami,tylko jak już bułeczkami z warzywnym nadzieniem:). Ale niezależnie jak je nazwiemy świetny przepis,szczególnie następnego dnia jak są już zimne. Świetna alternatywa dla kanapek :)
veganjihad 2009-09-28 11:46:36.708
Wyglądają wspaniale. Z chęcią spróbuje.
Tylko... Jaką surówkę / sałatkę do nich polecacie? MacLean 2009-09-06 16:42:31.438
Oj tak, samosy są super;->
~hipiska 2009-09-04 22:32:24.283
Zrobiłam dziś samosy z piekarnika - coś przepysznego! Upiekłam dwa rodzaje - z mąki zwykłej i razowej. Jadła cała moja rodzina, nawet brat i tata, którzy z reguły są uprzedzeni do wszystkiego, co wege :) Wprawdzie nie miałam pod ręką ziemniaków, dodałam za to cebuli. Pozostały farsz zawinę jutro w naleśniki. Jest przepyszny, na pewno będę częściej go sobie przyrządzać. Polecam :)
xxl 2009-09-04 17:34:15.507
xxl, samosy należy piec w piekarniku w 180 stopniach (to standardowa temperatura również dla ciast, nawiasem mówiąc). pieczesz aż się ładnie zrumienią. to będzie ok. 30 minut - ale podaję tylko orientacyjnie, musisz sam(a) sprawdzać czy już.
~pat 2009-08-14 12:52:17.301
A dzisiaj upiekłam z takiego ciasta bułki w kształcie kopert z truskawkami. Polecam !
Moje pierwsze kroki w wypiekach;-) ~milka 2009-06-24 20:49:02.408
Brawo! I gratulacje za odwagę :) Pierwszy raz może być stresujący, ale przecież to nie są pierogi gotowane w wodzie, tylko pieczone. Więc farsz nie wypłynie ;) Mam nadzieję, że wszyscy wątpiący skorzystają z twojego przykładu :)
patrycccja 2009-06-23 21:00:46.842
Rzeczywiście bez jajek wychodzą;-) I w sumie nie trzymałam się przepisu, robiłam wszystko na oko. Szybciutko i naprawdę efekt fajny. Ja zrobiłam takie duże pierogi na pół dużego talerza, więc dużo nadzienia i są super.
~milka 2009-06-23 19:36:59.914
Milka, proszę, napisałam przecież, że samosy powinny wyjść bez problemu, jeśli będziesz po prostu trzymała się przepisu. Jeśli masz problem z zaakceptowaniem tego, że takie rzeczy mogą wyjść bez jajek, to poczytaj o zastępowaniu ich (www.puszka.pl/txt/bez_jajek.jsp) i wybierz sobie, co chcesz dodać do ciasta.
patrycccja 2009-06-22 12:40:03.807
Ale jak zrobić żeby bez jajek się nie rozpadały? Jajko w końcu wiąże całą masę? Podpowiedzcie!!!
~milka 2009-06-20 17:43:01.698
Patrycja, zgadzam się z tobą - ciasto na pierogi robi się zdecydowanie bez jajek. Jest wtedy delikatniejsze.
ryfka 2009-06-15 15:42:02.604
cytrynka, ciasto na pierogi POWINNO być bez jajek. jajka powodują, że ciasto staje się bardziej twarde. sekretem jest dodawanie gorącej wody, która powoduje, że mąka staje się odpowiednio lepka i tworzy ciasto.
co do samos to nie wiem, ale sądząc po innych puszkowych przepisach na samosy i tego, że ten pochodzi z Vegan Planet (serwis już nie istnieje, ale były tam tylko sprawdzone przepisy, chwalone przez wiele osób), to powinny wyjść bez problemu :) patrycccja 2009-06-15 10:32:49.521
Ciasto na pierogi bez jajek??????? I w sumie nie widzę tu substytutu , który by te jajka zastępował....Jadłam samosy w gw i były nawet duże i też wegan , więc bez jajek, ale kurczę boję się, że mnie bez jajek nie wyjdą.
Czy jest jakiś sekret udanego ciasta pierogowego bez jajek???????? ~cytrynka 2009-06-14 22:11:14.317
Jasne że na zimno też się je. Można np. wziąć do szkoły/ do pracy i bez odgrzewania mieć super lunch :)
~Kuna 2009-06-12 11:33:59.965
A na zimno też można jeść? Bo w sumie farsz jest taki jakby pastowy.....
~milusia 2009-06-11 22:09:44.937
do momentu aż zrobią się złoto brązowe
~martyna 2008-12-25 23:42:28.426
A ile czasu piecze się te samosy ? Proszę o odpowiedź.
~migdałowa panienka 2008-12-25 13:04:13.779 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
rubia 2012-10-29 08:27:05.375